УВАГА! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!

Дата: 30.11.2017 09:34
Кількість переглядів: 747

Фото без опису

Що за хвороба - африканська чума свиней?

Африканська чума свиней(АЧС) - небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Вперше виявлено в 1903 р. в Африці.

Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?1нкубаційний період може тривати від З до 15 діб. При гострому перебігу хвороби - 5-9 діб.

Які тварини хворіють на АЧС?

Лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі.

Чи існує вакцина від АЧС?

Ні! На даний час ефективної вакцини не існує.

Чи лікують свиней при захворювання на АЧС?

Ні! Методів успішного лікування АЧС не існує. Лікування заборонено законодавством України.        

Стійкість збудника:

Вірус АЧС залишається життєздатним:

•       В м'ясі від хворих тварин - до 155 днів;

•       У гною та грунті - до 3 місяців;

•       У трупах свиней - до 2.5 місяців;

•       У копчених м’ясопродуктах - до 6 місяців;

•       В солонині - до 1 року;

•       В замороженому м’ясі - до 3 років.

Що станеться, якщо не повідомити про підозру на АЧС?

Хвороба може швидко поширюватися на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок, загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.

Заходи ветеринарної служби з контролю АЧС.

У разі підтвердження спалаху захворювання, служба ветеринарної медицини проводить карантинні заходи із запобігання розповсюдження хвороби шляхом швидкого гуманного безкровного забою усіх свиней на господарстві, де спалахнула хвороба з наступним спаленням трупів тварин, механічною чисткою та дезінфекцією приміщень та території утримання свиней.

Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство?

•          Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

•          Обслуговувати тварин лише у змінному

спецодязі, використовуючи    окремі засоби

догляду та інвентар.

•          Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.

•          Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.

•          Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

•          Не згодовувати свиням харчові відходи ,що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

Характерними для хвороби є наступні ознаки:

•      Раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

•       Підвищена температура тіла до 40.5 - 42 °С;

•       Зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність. Слабкість тазових

кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;

Ядуха, кашель, блювота, діарея(іноді з rров'ю),частіше запор, слизисті виділення з  очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі  аборти у самок;

•       Червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, вухах, п’ятачку та кінцівках(необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней);

Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85 -100% з яких гине впродовж 6-13 діб.

Пам’ятайте!

При підозрі на АЧС сповістіть фахівця
ветеринарної медицини, краще
перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх
сусідів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних