Кодимська міська рада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як працюють депутати міської ради?

Дата: 14.08.2017 11:01
Кількість переглядів: 1583

Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» чітко окреслює повноваження, права та обов’язки місцевих обранців. Навіть нагадує про правила дотримання депутатської етики, здійснюючи депутатські повноваження.

В Законі підкреслюється, що депутат    місцевої    ради – це, в першу чергу,  представник   інтересів територіальної   громади,   виборців   свого   виборчого    округу, тому зобов'язаний    виражати    і    захищати   їх інтереси,  виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом,   брати   активну   участь   у    здійсненні    місцевого самоврядування.

Депутат   місцевої   ради, набуваючи своїх  повноваженнь  в результаті обрання його до ради, повинен відповідно чітко знати ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» та постійно керуватись ним в своїй роботі.

Здійснивши невеликий моніторинг роботи депутатів Кодимської міської ради, можна зробити висновок – більшість депутатів гарно знають Закон, особливо права, якими він їх наділяє.

Найбільш активними депутатами, які в письмових та усних зверненнях до міського голови, на засіданнях сесій міської ради, знають та опікуються проблемами мешканців свого округу та шукають шляхи їх вирішення, виявились депутати м/р Красовський В.М., Шевчук О.В., Чепурняк Р.І., Бородіна Т.І., Гайдук О.І.

Використовуючи своє право передбачене ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», з метою здійснення депутатських повноважень депутати Кодимської міської ради в 2016 році надіслали до міської ради 21 депутатський запит на публічну інформацію (на яке не мали право як суб’єкти владних повноважень) та 6 звернень з початку 2017 року, що надійшли здебільшого від депутатів Романенка В.Ф та Бондар Т.І. Народних обранців цікавили рішення та протоколи засідань виконкомів та сесій міської ради, що стосувались виключно посадових окладів та премій працівників м/р, міського голови, відпустки міського голови, про оголошення конкурсу для прийняття на посаду працівників м/р і т.п.  Жодного звернення від даних депутатів про проблеми свого округу не надходило. Цих депутатів не цікавлять проблеми виборців, та інших депутатів не цікавить виконання плану соціально-економічного розвитку міста для звіту перед своїми виборцями. Ось така депутатська активність.

А от свої обов’язки депутати знають трохи гірше.

Згідно ст.10 цього ж закону у своєму виборчому окрузі депутат місцевої ради зобов'язаний: періодично, але не рідше одного разу на рік звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об`єднаннями громадян.

При цьому, звіт депутата не є довільним. У ньому депутат повинен вказувати обов’язкові пункти - відомості:

- про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано (участь у пленарних засіданнях, робота в постійних і контрольних комісіях, підкомісіях, робочих групах, виконання доручень ради та її органів тощо);

- про його роботу у виборчому окрузі (прийом виборців, участь у загальних зборах громадян за місцем проживання, засіданнях органів самоорганізації населення, що проводяться в межах його виборчого округу, звітування перед виборцями і зустрічі з ними);

- про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання (рішення ініційовані депутатом);

- про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів; - доручень виборців свого виборчого округу (доручень, отриманих від виборців під час прийомів, письмових звернень тощо).

Чи виконуються ці зобов’язання депутатами, раді невідомо, так як жодної інформації ні в засобах масової інформації, ні на засіданнях сесій за останні два роки не прозвучало.

Часто наші депутати нехтують і депутатською дисципліною та пропускають засідання постійних депутатських комісій та сесій міської ради. Найбільшим прогульником  виявився депутат Панченко В.В., який відвідав всього 2 з 8 засідань сесії у 2016 р. та  1 з 7 – у 2017 р. За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”). Тож, шановні виборці, слід замислитись, чи є сенс відкликати депутата, чи можливо, спонукати його іншими заcобами до плідної роботи.

Щоразу на виборах нас турбує питання, а чи справді депутати будуть виконувати свої обіцянки, чи будуть розробляти рішення, що сприятимуть розвитку міста та чи працюватимуть по максимуму для громади? Після виборів ми не можемо проконтролювати всього зробленого народними обранцями. Залишається лише чекати звіти народних обранців, які будуть включати усю необхідну інформацію, передбачену законодавством та повною мірою відображати діяльність депутата, а виборці, в свою чергу, зможуть оцінити його роботу. Оскільки, саме діяльність депутата має стати одним з головних критеріїв при оцінці кандидатури на наступних місцевих виборах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.