ЗАХИСТ ВИКРИВАЧІВ

Дата: 26.12.2019 08:36
Кількість переглядів: 357

Фото без опису7 жовтня 2019 року Верховною Радою України прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції" (далі - Закон)  зазначений закон набирає чинності з 01 січня 2020 року.

Законом більш детально визначено правовий статус викривачів корупції, їх права та гарантії захисту; забезпечено умови для розкриття інформації про корупцію.

Згідно із Законом, "викривач - фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання».

Законом встановлено, що «викривач не несе юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, поширення зазначеної у повідомленні інформації, незважаючи на можливе порушення таким повідомленням своїх службових, цивільних, трудових чи інших обов'язків або зобов'язань».

Законодавчим актом унормовано порядок розкриття викривачем корупції інформації; звільнено від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення; забезпечено державний захист викривачів корупції, зокрема, захист їх трудових прав.

Законом також встановлена виплата винагороди викривачу. Згідно із новою статтею 1301 Кримінального процесуального кодексу «за повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в п'ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину».

Особи, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції (викривачі), перебувають під захистом держави (частина друга статті 53 Закону України «Про запобігання корупції»). Право на захист в особи виникає у зв’язку з повідомленням нею про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» іншою особою.

Викривач – особа, яка надає допомогу в запобіганні і протидії корупції (викривач), – особа, яка за наявності обґрунтованого переконання, що інформація є достовірною, повідомляє про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» іншою особою (частина перша статті 53 Закону України «Про запобігання корупції»). Суб’єкти, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», визначені у статті 3 цього Закону.

При цьому слід враховувати, що посадові і службові особи державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, посадові особи органів місцевого самоврядування, юридичних осіб публічного права, їх структурних підрозділів у разі виявлення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення чи одержання інформації про вчинення такого правопорушення працівниками відповідних органів, зобов’язані у межах своїх повноважень ужити заходів щодо припинення такого правопорушення та негайно письмово повідомити про його вчинення спеціально уповноважений суб’єкт у сфері протидії корупції (частина сьома статті 53 Закону України «Про запобігання корупції»).

Таким чином, викривач – це особа, яка, по-перше, дізналася про порушення суб’єктом, на якого поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», вимог цього Закону, по-друге, має обґрунтоване переконання, що інформація про порушення є достовірною, по-третє, повідомляє про це порушення.

Статтею 53 Закону України «Про запобігання корупції» не визначено термін, на який особа отримує статус викривача. Отже, на викривача поширюються гарантії захисту, передбачені частинами другою та третьою статті 53 Закону України «Про запобігання корупції», у зв’язку з повідомленням ним про порушення вимог цього Закону іншою особою, незалежно від дати такого повідомлення.

У частині першій статті 53 Закону України «Про запобігання корупції» не визначено умовою, за якої особа є викривачем, підтвердження викладеної у її повідомленні інформації про порушення вимог цього Закону іншою особою. Таким чином, у разі спростування наведених у повідомленні викривача фактів особа не втрачає право на передбачений частинами другою та третьою статті 53 Закону України «Про запобігання корупції» захист.

Інформація про викривача може бути розголошена лише за його згодою, крім випадків, встановлених законом (абзац другий частини третьої статті 53 Закону України «Про запобігання корупції»). Повідомлення про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» може бути здійснене працівником відповідного органу без зазначення авторства (анонімно) (абзац перший частини п’ятої статті 53 Закону України «Про запобігання корупції»).

Особа або член її сім’ї не може бути звільнена чи примушена до звільнення, притягнута до дисциплінарної відповідальності чи піддана з боку керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу (переведення, атестація, зміна умов праці, відмова в призначенні на вищу посаду, скорочення заробітної плати тощо) або загрозі таких заходів впливу у зв’язку з повідомленням нею про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» іншою особою (абзац перший частини третьої статті 53 Закону України «Про запобігання корупції»).

В справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних