САМОВІЛЬНЕ БУДІВНИЦТВО ТА ЙОГО НАСЛІДКИ.

Дата: 02.04.2020 14:18
Кількість переглядів: 454

Фото без опису         

 

   Мабуть, на сьогодні немає гірше за таку проблемну тему в області нерухомості, як самовільне будівництво, реконструкція, перепланування. Виникнення самовільних споруд (реконструкцій, перепланувань) викликане, по-перше, низьким рівнем правових знань або їх відсутність про необхідні дії з об'єктом нерухомості (землею).

      В зв’язку з цим, Кодимська міська рада інформує мешканців міста Кодима щодо даної проблеми та відповідальності до якої може бути притягнутий громадянин, який здійснює самовільне будівництво.

Відповідно до частини 1 статті 376 ЦК України «Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил». Отже, ознаками самочинного будівництва є:

1.Будівництво на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети.                          2. Будівництво без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи.

3.Будівництво без належно затвердженого проекту. Якщо не оформлялися дозвільні документи, то і проект скоріше за все був відсутній.

4.Будівництво з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

      Звертаємо вашу увагу, що для визнання будівництва самочинним цілком достатньо однієї з наведених ознак. При перевірці інспекції державного архітектурно-будівельного контролю встановлюється факт самочинного будівництва. Наслідком такої перевірки для власників самобудов буде адміністративна відповідальність (штраф за самовільне будівництво та експлуатацію об’єкта не прийнятого в експлуатацію) та припис щодо усунення порушень. А усунити їх можна єдиним способом – знести самовільно збудовані споруди.

        Відповідно до п.б(3) ст.31 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні»  міська рада уповноважена здійснювати в установленому порядку державний контроль за дотриманням законодавства, затвердженої містобудівної документації при плануванні та забудові відповідних територій, зупинення у випадках, передбачених законом, будівництва, яке проводиться з порушенням містобудівної документації і проектів окремих об'єктів, а також може заподіяти шкоди навколишньому природному середовищу. Тому вкорте закликаємо мешканців, всі свої дії пов’язані з будівельними роботами узгоджувати з відповідними органами та діяти відповідно до вимог чинного законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних