Пошук

Пенсійний фонд України інформує.....

Дата: 19.06.2020 13:15
Кількість переглядів: 716

Фото без опису  Про Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій.

 

Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 07.07.2014 № 13-1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31.07.2014 за № 895/25672, (зі змінами), до заяви про призначення пенсії за віком додаються такі документи:

1) документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган і мають відмітку в паспорті);

2) документи про стаж. Основним документом, який підтверджує стаж роботи до 01.01.2004, є трудова книжка. Крім трудової книжки, подаються також військовий квиток (для чоловіків), диплом (денна форма навчання), свідоцтва про народження дітей (за наявності таких). Копії названих документів засвідчуються адміністрацією підприємства, установи, організації за місцем останньої роботи або органами Пенсійного фонду. Якщо підтвердженням відповідного періоду роботи є довідка підприємства, установи, організації, то подається оригінал цієї довідки.

Крім зазначених вище документів (їх можна назвати основними), подаються інші, зокрема: для реалізації права на обчислення стажу роботи в полуторному розмірі (в подвійному) за період роботи до 1 січня 1991 року на Крайній Півночі чи в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген подаються договори або інші документи, що підтверджують право працівника на пільги, передбачені для осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі чи місцевостях, прирівняних до цих районів.

Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до 01 січня 2004 року підтверджується спеціальним торговим патентом, або свідоцтвом про сплату єдиного податку, або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідкою про сплату страхових внесків.

Періоди страхового стажу з 01 січня 2004 року підтверджують довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

3) У разі якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, подається довідка про заробітну плату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01 липня 2000 року із зазначенням у ній назв документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адресу, за якою можливо провести перевірку.

Для додаткового виключення періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку подається довідка з місця роботи про період такої відпустки.

4) Для призначення до пенсій надбавок, додаткової пенсії, компенсації та підвищень ветеранам війни, чорнобильцям, почесним донорам та іншим особам, які мають особливий статус, необхідно надати відповідне посвідчення.

Особа, яка звертається за пенсією (незалежно від виду пенсії), повинна пред’явити паспорт (або інший документ, що засвідчує цю особу, місце її проживання (реєстрації) та вік).

Крім паспорта, за документ, що засвідчує місце проживання особи, приймається довідка уповноважених органів з місця проживання (реєстрації), у тому числі органів місцевого самоврядування.

Для дітей, які не мають паспорта, документом, який засвідчує вік, є свідоцтво про народження.

Іноземні громадяни та особи без громадянства подають також копію посвідки на постійне проживання (реєстрації).

  • які надаються при призначенні до пенсій
  •  надбавок та підвищень

 

При призначенні до пенсії надбавок і підвищень відповідно надаються такі документи:

–  про перебування на утриманні заявника непрацездатних членів сім’ї. За такий документ приймаються довідки житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації) або довідки органів місцевого самоврядування про перебування на утриманні чи про спільне проживання із заявником;

–  завірені в установленому порядку копії посвідчень: учасника війни; учасника бойових дій; інваліда війни; особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (для підвищення пенсії згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

документи про визнання особи такою, що має особливі заслуги перед Батьківщиною (для підвищення пенсії відповідно до статті 9 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні»);

– документи про визнання заявника реабілітованим або членом сім’ї реабілітованого (для підвищення пенсії згідно з пунктом “г” ст.77 Закону України «Про пенсійне забезпечення»). Таким документом є завірена в установленому порядку копія посвідчення реабілітованого. Для осіб, реабілітованих згідно із ст. 3 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», приймаються довідки органів внутрішніх справ, видані на підставі наявних у них відповідних документів (постанови про вислання, особистих справ на виселених осіб тощо), а за відсутності таких документів – довідки районних комісій з поновлення прав реабілітованих, видані на підставі встановленого факту виселення;

– документи про надання статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС чи потерпілого від Чорнобильської катастрофи (для призначення додаткової пенсії відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»). Такими документами є копія відповідного посвідчення встановленого зразка;

експертний висновок щодо встановлення причинного зв’язку смерті з роботами з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС (для призначення компенсаційної виплати відповідно до ст. 52 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

– копія посвідчення «Почесний донор України», «Почесний донор СРСР» (для встановлення надбавки відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів»);

висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду (для встановлення надбавки на догляд);

документи про визнання особи жертвою нацистських переслідувань або дружиною (чоловіком) померлої жертви нацистських переслідувань (для підвищення пенсії згідно із Законом України «Про жертви нацистських переслідувань»).

Звернутися за призначенням пенсії можна в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Пільгове пенсійне забезпечення осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях до них прирівняних 

Пільгове пенсійне забезпечення осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях до них прирівняних  врегульоване Тимчасовою угодою між урядом України та Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення.

При визначенні права на пенсію відповідно до Угоди застосовується Перелік районів Крайньої Півночі і місцевостей, прирівняних до районів Крайньої Півночі, який діяв до 1 січня 1992 року.

Період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі або прирівняних до них районах зараховується на пільгових умовах до стажу на умовах законодавства, що діяло до 1 січня 1991 року (пункт 5 Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»).

Необхідною умовою для застосування кратності пільгового стажу є укладення строкового трудового договору.

Якщо пенсіонер не може надати трудовий договір, то документами, які будуть служити підставою для застосування кратного обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі можуть бути:

  • трудова книжка, в якій є існуючий штамп підприємства про поширення пільг щодо обчислення стажу роботи (тільки записи в трудовій книжці про факт роботи в районах Крайньої Півночі не достатньо для обчислення стажу з урахуванням кратності);
  • довідка підприємства, установи, організації, де працювала особа, в якій зазначено про факт роботи за строковим трудовим договором, період на який його було укладено і розповсюдження на особу пільг щодо обчислення стажу за цей період.

 

Території

Місцевості

Райони Крайньої Півночі

  • усі острови Північного Льодовитого океану і його морів, а також острови Берингового й Охотського морів;
  • Мурманська область, крім міста Кандалакші з територією, яка знаходиться в адміністративному
  • підпорядкуванні Кандалазької міськради;
  • Архангельська область – Ненецький національний округ і місто Сєвєродвінськ із територією, що
  • знаходиться в адміністративному підпорядкуванні Сєвєродвінської міськради;
  • Комі АРСР – міста Воркута і Інта з територіями, що знаходяться в адміністративному підпорядкуванні
  • їхніх міських Рад народних депутатів, і Усінський район, крім території Усть-Лижинської сільради;
  • Тюменська область – Ямало-Ненецький національний округ;
  • Красноярський край – Таймирський (Долгано-Ненецький) і Евенкійський національні округи; міста
  •  Ігарка і Норильськ з територіями, що знаходяться в адміністративному підпорядкуванні їхніх міських
  • Рад народних депутатів, Північно-Єнісейський і Туруханський райони;
  • Іркутська область – Катангський район;
  • Якутська АРСР;
  • Магаданська область;
  • Камчатська область;
  • Хабаровський край – Аяно-Майський і Охотський райони;
  • Сахалінська область – райони: Курільський, Ноглікський, Охінський, Північно-Курильський і Південно-
  • Курильський; місто Оха.

 Крайньої Півночі

  • Мурманська область – місто Кандалакша з територією, що знаходиться в адміністративному
  • підпорядкуванні Кандалакшської міської Ради народних депутатів;
  • Архангельська область – райони: Лешуконський, Мезенський і Пінежський; Комі АРСР – райони:
  • Вуктильський, Іжемський, Печорський, Сосногорський, Троїцько-Печорський, Удорський і Усть-
  • Цилемський; міста Печора і Ухта з територією, що знаходиться в адміністративному підпорядкуванні
  • Ухтиської міської Ради народних депутатів;Усть-Лижинської сільради Усинського району;
  • Тюменська область – Ханти-Мансійський автономний округ;
  • Томська область – райони: Олександрівський, Бакчарський, Верхньокетський, Каргасокський,
  • Колпашівський, Кривошеїнський, Молчанівський, Парабельський і Чаїнський; міста Колпашего і
  • Стрежевий;
  • Красноярський край – райони: Богучанський, Енісейський, Кежемський і Мотигінський; міста Єнісейськ
  • і Лєсосибірськ із територією, що знаходиться в адміністративному підпорядкуванні Лєсосибірської
  • міської Ради народних депутатів;
  • Іркутська область – райони: Бодайбінський, Братський, Казачинсько-Лєнський, Кіренський, Мамсько-
  • Чуйський, Нижнєілімський, Усть-Ілімський і Усть-Кутський; міста Бодайбо, Усть-Ілімськ, Усть-Кут і
  • Братськ з територією, що знаходиться в адміністративному підпорядкуванні Братської міської ради
  • народних депутатів;
  • Бурятська АРСР – Баунтовський і Північно-Байкальський райони;
  • Читинськая область – райони: Каларський, Тунгило-Олєкмінський і Тунгокоченський;
  • Амурська область – райони: Зейський, Селемджинський і Тиндінський; міста Зея і Тинда з територією,
  •  що знаходиться в адміністративному підпорядкуванні Тиндинської міської ради народних депутатів;
  • Приморський край – райони: Дальнєгорський, Кавалєровський, Ольгінський і Тернейський; робітниче
  • селище Схід Червоноармійського району з територією, що знаходиться в адміністративному
  • підпорядкуванні Востокської селищної ради народних депутатів; Богуславецька, Востєцовська,
  • Дальнєкутська, Ізмайліхінська, Мєльнічна, Рощинська і Таєжненська сільради Червоноармійського району;
  • Хабаровський край – райони: Ванінський, Верхнєбуреїнський, Комсомольський, Миколаївський,
  • імені Поліни Осипенко, Радянсько-Гаванський, Сонячний, Тугуро-Чумканський і Ульчський; міста
  • Амурськ, Комсомольск-на-Амурі, Ніколаєвськ-на-Амурі і Радянська Гавань; робітниче селище
  • Ельбан Амурського району з територією, що знаходиться в адміністративному підпорядкуванні
  • Ельбанської селищної ради народних депутатів; Вознесенська і Падалинська сільради Амурського району;
  • Сахалінська область – усі місцевості, за винятком місцевостей, перерахованих у переліку районів
  • Крайньої Півночі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних