Пошук

Питання щодо сплати податку на майно .

Дата: 14.08.2020 10:45
Кількість переглядів: 658

Фото без опису

Сплачуємо податок на майно (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок, плата за землю) 

Термін сплати податку на майно

Строк сплати:

  • податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначено пп.266.10.1  п.266.10 ст.266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі- ПКУ)    «податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами- протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення- рішення»;
  • плати за землю визначено п.287.5 ст.287 ПКУ «податок фізичними особами сплачується  протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення- рішення. Фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад або рад обєднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів. Форма квитанції встановлюється у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу;
  • транспортного податку визначено пп.267.8.1 п.267.8 ст.267 ПКУ «транспортний податок сплачується фізичними особами-протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення- рішення».

У разі не отримання податкового повідомлення- рішення платнику податку необхідно звернутись до органу податкової служби за місцем проживання. Податкове  зобов’язання по податку на майно може бути нараховане за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених пунктом 102.1 ст.102 ПКУ.

Можливість платника податку звернутись з письмовою заявою до податкового органу для проведення звірки даних щодо податку на майно:

- по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки звірка проводиться відповідно до пп.266.7.3  п.266.7 ст.266 ПКУ «Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

   У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення- рішення вважається скасованим (відкликаним)».   

 

- по платі за землю звірка проводиться відповідно до п.286.5 ст.286 ПКУ визначено п.287.5 ст.287 ПКУ «Платники плати за землю мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо:

  • розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;
  • права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пунктів 281.4 та 281.5 цієї статті;
  • розміру ставки земельного податку;
  • нарахованої суми плати за землю.

   У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю контролюючий орган (контролюючі органи)  за місцем знаходження кожної із земельних ділянок проводить (проводять) протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає)/надсилають (вручають)  йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення- рішення вважається скасованим (відкликаним)».   

 

- по транспортному податку звірка проводиться відповідно до пп.267.6.10 п.267.6 ст.267 ПКУ «Фізичні особи - платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

    У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку  проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення- рішення вважається скасованим (відкликаним).

     Фізичні особи- нерезиденти у порядку, визначеному цим пунктом, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподатування ».   

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних