Помер письменник Богдан Сушинський

Дата: 29.12.2020 11:56
Кількість переглядів: 1451

Фото без опису

24 грудня в Одесі на 75-му році життя помер Богдан Сушинський - видатний український письменник та  громадський діяч, Академік Міжнародної Академії науки, освіти, промисловості та мистецтва при ЮНЕСКО, визначний популяризатор української національної  культури в світовому масштабі.

Для нашого краю — це особливо значуща постать.

Рішенням Кодимської міської ради від 29 вересня 2009 року до Дня міста Богдану Івановичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кодима». Він багато часу проводив в історико-краєзнавчому музеї, колисковій його творчості, якому залишив спадок — 710 екземплярів книг.

Кодимська міська рада висловлює щире співчуття та сумує разом із рідними та близькими Богдана Івановича. Земля українська, яку він любив понад усе, відтепер стала останнім прихистком великого сина нашого народу.

 

Вічна пам’ять!

 

Довідково.

Богдан Сушинський народився 10 квітня 1946 році в місті Самбір Львівської області. 

У 1969 році він з відзнакою закінчив філологічний факультет Одеського національного університету ім. І. Мечникова.

Після закінчення університету працював журналістом. Згодом став членом Національної спілки письменників України. З 1990 року до 2002 року очолював правління Одеську організацію Спілки письменників України.

Богдан Сушинський виступав у пресі на захист української мови та культури, за відродження українського козацтва.

Переклав "Велесову книгу" і разом з ґрунтовним аналізом історії її появи та автентичності опублікував в книзі "Велесова книга предків".

Крім того Богдан Сушинський був активним учасником відродження українського козацтва. Письменник ініціював встановлення в Одесі пам'ятника отаману Чорноморського козацтва Антону Головатому – одному із засновників Чорноморського та Кубанського козацтв.

З його ініціативи побачило світ перше в Незалежній Україні видання вибраних творів класика українського гумору Степана Олійника, в якому він виступив як упорядник, редактор та автор аналітичного вступного слова.

Сушинський – лауреат премій імені М. Трублаїні (за твори для дітей), ім. Е. Багрицького, ім. В.Аверіна (за публіцистику), Аркадійської літературної премії; премії ім. М. Посмітного (за твори на сільську тематику); премії ім. І. Буніна.

За двотомну монографію "Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV–XIX століть", в якій вміщено есе про 205-ох гетьманів, кошових отаманів та полководців козацьких військ отримав міжнародну премію Українського козацтва “Лицарське перо”.

"Життєвий шлях Богдана Івановича – зразок людської гідності і працелюбства. Своїми книгами він вніс неоціненний вклад в розвиток української культури, сприяв збереженню національних традицій і пробудженню української національної свідомості", – написали на сторінці бібліотеки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних