Кодимська міська рада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗЕМЛЯ РОЗБРАТУ

Дата: 14.04.2021 16:03
Кількість переглядів: 842

12 квітня до Кодимської міської ради прийшли громадяни із серйозними звинуваченнями в адресу влади стосовно того, що земельні ділянки, раніше надані їм у тимчасове користування за межами міста (у районі колишнього піонерського табору), тепер мають нового власника. За їх словами, це сталося за сприяння (чи бездіяльності) нинішнього керівництва міськради.

Поза всяким сумнівом, у час стрімкого розвитку земельних правовідносин, об’єктом найбільшої інвестиційної привабливості (тому невідворотно — й спорів) завжди була та залишається земля.

Через те, вирішуючи земельні суперечки, які виникають час від часу, потрібно чітко розуміти та розмежовувати питання власності та її власника.

Отже, відповідно до статті 83 Земельного кодексу України, землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю.

У комунальній власності громади перебувають: усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності; земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності незалежно від місця їх розташування.

Водночас, розпорядником земель державної власності є Головне управління держгеокадастру України, що затверджено статтею 122 того ж Земельного кодексу України: «Центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності». Простіше кажучи, землями державної власності, до яких належать й спірні ділянки, розпоряджається Головне управління держгеокадастру України в Одеській області.

Тому, ще у 2020 році Головне управління Держгеокадастру області включило зазначені землі (12 га) у перелік з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Одеської області і оголосило про проведення земельних торгів для громадян, фермерів та сільськогосподарських підприємств. Переможцем у аукціоні стало ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «УКР ЗЕРНО СА».

Та зворотною стороною медалі став земельний розбрат. На думку жителів Кодимщини, несправедливе їх «вигнання» з наданих раніше земельних наділів — справа рук керівництва Кодимської міської ради у союзі із переможцем торгів.

Варто наголосити, що є у цій ситуації і сумна передісторія. Передбачаючи незадоволення користувачів землі, враховуючи колективне їх звернення, колишня Кодимська районна рада, щонайменше, намагалася вплинути на обставини, направивши звернення до Головного управління Держгеокадастру в Одеській області. В тексті документу йшлося, зокрема, про значні втрати громадян, які протягом тривалого часу дійсно використовували ці земельні ділянки у власних господарських цілях — зібрані з них врожаї були вагомою підтримкою і додатковим заробітком для них у непростих життєвих обставинах.

Невдовзі райрада отримала відповідь: Головне управління Держгеокадастру в Одеській області діє в межах повноважень, наданих частиною четвертою статті 122, частиною третьою статті 135 Земельного кодексу України, Положенням про Головне управління Держгеокадастру в Одеській області; є організатором земельних торгів, визначає перелік земельних ділянок, які виставляються на торги окремими лотами. При цьому, наголосило Головне управління, земельні ділянки, які виставлені на земельні торги, не можуть відчужуватися, передаватися в заставу, надаватися у користування до завершення торгів.

Тому, Кодимський міський голова Сергій ЛУПАШКО визначив наступний алгоритм дій та запевнив учасників зустрічі: після повної інвентаризації земель комунальної власності, яка нині проводиться, інтереси даних громадян, за можливості, будуть враховані в першу чергу.

Принагідно, звертаємо увагу жителів Кодимщини, які мають городи поза межами присадибних ділянок! Щоб не трапилося подібної ситуації, оформіть належним чином документи на земельні ділянки, якими ви користуєтеся, приведіть їх до вимог існуючого законодавства!

За більш детальною консультацією звертайтеся до профільних спеціалістів Відділу з питань земельних відносин та охорони навколишнього середовища міськради в робочі дні (м. Кодима, пл. Перемоги, 1-1) або за телефоном (04867) 2 60 56.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.