До 35-річниці Чорнобильської катастрофи

Дата: 27.04.2021 09:05
Кількість переглядів: 880

Фото без опису

В день сумних роковин Чорнобильської катастрофи представники міської громади вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам'ятника чорнобильцям - ліквідаторам аварії.

Від імені громадської організації «Союз Чорнобиль України» виступив її голова Іван Кучеренко:

- За наказом Батьківщини, 35 років тому, ми вступили у двобій із надприродною, незрозумілою для нас силою, яка загрожувала не тільки Україні, а й усьому світові. Квітень 1986 року назавжди залишиться у нашій пам’яті як велике випробування. Тоді ми не шукали причин того, що відбулося, не дошукували винних. Жертвуючи здоров’ям, навіть своїм життям, ми виконували свою роботу, проявляли витримку, мужність, героїзм.

Згадав також І. Кучеренко кодимчан, які були відряджені у так звані «чисті зони» для будівництва житла переселенцям, які відселялися із забруднених радіацією територій. Це працівники колишніх підприємств, відомих за радянських часів райавтодору, агрошляхбуду, комбінату громадського харчування, інших організацій. Вони не отримали статусу учасника ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії. Та їх праця наближала спільну перемогу над глобальною катастрофою 20 століття.

Перший заступник міського голови Олег Чернійчук уклінно подякував усім ліквідаторам за звитяжну працю, хоробрість, самовідданість; за непроникний щит, створений ними для захисту всього людства. Посадовець також повідомив, що до 35-річчя чорнобильці отримають фінансову допомогу. За виконаний громадянський обов’язок, патріотизм, відвагу і мужній вчинок, який врятував людство та з нагоди 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи, вручено почесні грамоти Кодимської міської ради ліквідаторам Романову Валентину Івановичу та Чегурку Петру Яковичу.

Від імені голови Подільської райдержадміністрації Михайла Лазаренка, почесну місію нагородження здійснила представник РДА Галина Вакарчук. За багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток районної організації «Союз Чорнобиль», активну громадську діяльність та з нагоди 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи, вона вручила Почесну грамоту ліквідатору Шевчук Любові Миїайлівні.

В цей день долучилися до заходу школярі та духовенство: пам’ять про лютуючий атом та його приборкувачів не має згаснути ніколи!

26 квітня Кодимщина підтримала ініційовану Українським інститутом національної пам’яті загальноукраїнську акцію, покликану вшанувати пам’ять жертв катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції та ліквідаторів, які ціною життя врятували світ від глобального лиха: на центральній площі Перемоги звучали аудіо ролики відповідної тематики.

Довідково.

Із ста двадцяти трьох учасників ліквідації наслідків техногенної катастрофи, які були призвані на спеціальні військові збори з колишнього Кодимського району, залишилося 75, 48 — вже переступили межу вічності (окремо по Кодимській територіальній громаді ці дані становлять відповідно 61 та 39).

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних