Кодимська міська рада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

29 квітня відбулася чергова сесія Кодимської міської ради VIII скликання

Дата: 30.04.2021 10:24
Кількість переглядів: 517

У пленарному засідання взяв участь депутат Одеської обласної ради Олександр Барський.

Сесію розпочала секретар міськради Людмила ЗАБОЛОТНА з оголошення про створення фракцій політичних партій в міській раді: «Слуга народу» (керівник Микола СОРОЧАН) та «Опозиційна платформа – за життя» (Борис НЕДБАС).

Відповідно до сучасних підходів стратегічного планування, з урахуванням європейського досвіду та на основі чинного законодавства України, кожна територіальна громада повинна мати плановий документ найвищого рівня — Стратегію соціально-економічного розвитку на довгостроковий період. Про основні пріоритети, обґрунтування механізму стратегічного планування, його складові депутатів інформували запрошені на сесію кандидат економічних наук, доцент Одеського національного економічного університету, керівник Центру наукових досліджень та консалтингу Олег БАБІЙ та доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки, права та управління бізнесом ОНЕУ Андрій АНДРЕЙЧЕНКО.

Далі депутати розпочали роботу відповідно до затвердженого ними порядку денного пленарного засідання.

Питання, розглянуті депутатами на профільних комісіях напередодні, були прийняті без обговорень. Це стосується, зокрема, рішень: про затвердження в новій редакції програм соціальної підтримки та захисту населення на 2021-2023 роки та розроблення (оновлення) містобудівної документації населених пунктів на 2021-2025 роки; про вступ до Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад»; про створення адміністративної комісії та затвердження її Положення, координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, протидії торгівлі людьми та з питань надання грошової адресної допомоги малозабезпеченим громадянам і сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах; про дострокове припинення повноважень депутатів Кодимської міської ради Подільського району Одеської області Калугіна В.Б. та Сажиної Л.Л.; про затвердження контракту, укладеного з керівником комунального підприємства «Кодимакомунсервіс», про припинення функціонування комунального підприємства «Кодимська аптека» шляхом його ліквідації та ін.

Різні позиції та думки депутатів викликало обговорення проєкту рішення про припинення шляхом ліквідації Сергіївського закладу загальної середньої освіти Кодимської міської ради. Доповідач, заступник з соціальних та гуманітарних питань міськради Антоніна МОСКАЛЮК повідомила, що прийняттю такого рішення передували засідання робочої групи, зустрічі із керівництвом школи, батьками учнів та дошкільнят з приводу цього, відповідно законодавству - пройшли громадські обговорення.

Посадовець навела переконливі докази того, що школярі в даному учбовому закладі не отримують відповідного рівня освіти, сумнівна і якість набутих знань. Школа повинна навчати, виховувати, розвивати. І ні в якому разі вона не має бути місцем працевлаштування, а функціонувати як навчальний заклад для дітей. На користь говорять і цифри: витрати на одного учня в Сергіївському закладі складають аж 173 тис. грн., тоді як, для прикладу, у Кодимському - 20 тис. грн. на рік, а в середньому по нашій громаді — 30 тис. грн.! Усі витрати на школу у 2020-2021 навчальному році склали 913 тис.грн. Що ж стосується вивільнених працівників школи (їх семеро на три учня), то кожного, відповідно до їх фахового рівня, буде працевлаштовано у новостворених групах Грабівського освітнього закладу.

Завершуючи доповідь, А. Москалюк наголосила, що перш, ніж прийняти рішення, ще раз добре подумати, чи можуть 3 учні здобувати якісні знання без мотивації, здорової конкуренції, низької матеріально-технічної бази?

Рішення про припинення шляхом ліквідації комунального закладу «Сергіївський заклад загальної середньої освіти» Кодимської міської ради підтримали та виступили депутати Микола СОРОЧАН та Людмила БУРМІСТР, які наголосили, що така дійсність викликає тільки негативні емоції та великі сумніви щодо отримання знань у цій школі. “Де ще в Україні є школи, у яких навчаються 3 учні?”, — запитує депутат Сорочан. “Рішення про ліквідацію болісне, але його потрібно приймати передусім через призму інтересів дітей, виховання успішної, активної, творчої особистості, забезпечення інтелектуального розвитку, доступу до інновацій сучасної української школи», - резюмує перший заступник міського голови Олег ЧЕРНІЙЧУК.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту міської ради Наталя КОНТУЗОРОВА повідомила: Сергіївський заклад відвідує троє дітей, які навчаються у класі-комплекті, що передбачає освітній процес різновікової групи (2,3,4-й класи) за визначеним робочим навчальним планом і програмою згідно з розкладом занять. Це означає, що тривалість їх навчання у рази менше порівняно із 45-хвилинним уроком у звичайній школі. Тобто, навчальний процес з кожного предмету складає не більше 15 хвилин на одного учня.

Не всі присутні погодилися з таким рішенням. Зокрема, депутат районної ради, директор Сергіївського закладу загальної середньої освіти Ігор ТРЕГУБЧАК, депутати міськради Сергій ТРЕГУБЧАК та Олександр КАЛІНІЧЕНКО висловилися проти. На їх думку — це остаточне знищення села. Більш того, І. Трегубчак запропонував 200 тис. грн. благодійного внеску для збереження функціонування школи у наступному навчальному році. Йдеться також про збереження самого приміщення від руйнування часом та мародерами у разі припинення навчання в ньому.

Кодимський міський голова Сергій ЛУПАШКО закликав народних обранців до прийняття виваженого рішення. Тим більш, що проблем з підвозом учнів до сусіднього села (дорога у задовільному стані, її надалі буде відремонтовано повністю) не буде і тут курсує шкільний автобус. Потрібно, наголосив він, дати дітям шанс на якісну освіту, розвиток індивідуальних здібностей та таланту, формування у них вмінь спілкуватися з ровесниками.

Після численних реплік, обговорення доленосного рішення, депутати міської ради більшістю проголосували «за» (17 осіб), і «утрималися» - 5.

Начальник відділу з питань регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища Кодимської міської ради Наталя ГОЦУЛ довела присутнім у сесійній залі про внесені зміни до договорів оренди земельних ділянок з фермерськими господарствами «КОДИМА», «АГРАРНИК — А», «КОТОВЦІ – С.Б.», селянськими фермерськими господарствами «ПЕГАС» та “ТРІО”, громадянином України ХОРТЮК А.А. Вони стосуються збільшення розміру орендної плати всім власникам до 12 відсотків від нормативної грошової оцінки землі. “Додатковий дохід до бюджету громади в зв’язку із цим по даних договорах складе 300 тис. грн. в рік”. Вона подякувала орендарям за активну позицію, розуміння, допомогу в забезпеченні стабільного розвитку Кодимської територіальної громади.

Допомагати громаді стати успішною та життєспроможною — це обов’язок аграріїв”, - наголосив міський голова Сергій Лупашко.

Земельні питання об’єднали у групи та прийняли пакетом.

У “різному” депутат Любов ПЕЛЮХ закликала владу звернути увагу на приміщення, де працюються сімейні лікарі: вони заслуговуються на ліпші умови роботи, тим більш в умовах пандемії.

Під кінець пленарного засідання С. Лупашко повідомив присутнім, що новостворений при міській раді відділ економічного розвитку та інвестицій, буде займатися, зокрема, залученням бізнесових проєктів у Кодимську громаду. Він закликав повертатися тих, хто залишив її раніше, усіх, хто має ділові пропозиції та намір працювати на Кодимській землі. При цьому міський голова пообіцяв всіляку підтримку та допомогу.

На цьому 8 сесія VIII скликання завершила свою роботу.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.