Вивіз сміття з території м. Кодима налагоджено шляхом надання послуг з вивезення твердих побутових відходів комунальним підприємством «Кодимакомунсервіс» всім, хто її потребує. А оскільки сміття продукує кожен мешканець, відп

Дата: 08.07.2021 12:44
Кількість переглядів: 1685

Фото без опису

Чистота – це чи не найголовніший атрибут затишного й комфортного населеного пункту. Чистота міста – справа спільна для всіх і кожного.

Як відомо, смітять всі, прибирають десятки, а платять, на жаль, одиниці.

Відповідно до положень ст. 12 Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги»2 надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Таким чином, Закон № 2189 передбачає обов’язковість укладання договорів про надання житлово-комунальних послуг, у тому числі і договору на вивезення побутових відходів. Так, споживач зобов’язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору, та оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 2. ст. 35 Закону України № 187 «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок, укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, та здійснюють оплату таких послуг.

На території м. Кодима, КП «Кодимакомунсервіс» визначене, як виконавець послуги з вивезення побутових відходів. Дане підприємство має всі технічні можливості надавати комунальну послугу з вивезення побутових відходів. Укладаючи договір,  КП «Кодимакомунсервіс» зобов’язується надавати дану комунальну послугу за відповідними тарифами. Згідно з Правилами благоустрою території населених пунктів, які затверджені рішенням Кодимської міської ради, до порушень вимог укладання договору відноситься відсутність у підприємств, установ, організацій, підприємців, громадян, які мають у власності або у користуванні приміщення (будівлі, споруди), договору на вивіз побутових відходів зі спеціалізованими організаціями.

При виявленні фактів порушення Правил благоустрою уповноважені на те органи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться дані порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження.

Так, згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення7 порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян8 (від 340 до 1360 грн.), і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 50 до 100 нмдг (від 850 до 1700 грн.).  Тобто відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної особи чи підприємця є порушенням Закону № 2189Закону № 187Закону України від 06.09.2005 № 2807-IV «Про благоустрій населених пунктів», Правил благоустрою та Договору на вивезення побутових відходів і тягне за собою адміністративну відповідальність відповідно до КУпАП.

Нині однією із проблем вивезення сміття та укладення відповідного договору є здійснення такої діяльності в нашій місцевості. Доволі часто є такі твердження: «у мене немає сміття», «я все спалюю», «все закопую в землю». І, відповідно, укласти договір про вивезення побутових відходів із такими мешканцями є проблематичним.

Однак всі розуміють, що твердження жителів про те, що у них нема побутових відходів, є безпідставними. Оскільки у сучасному побуті доволі багато сполук, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані просто викидати. Побутові відходи утворюються і, більше того, - у немалій кількості. Так, дійсно, у приватній садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тощо). Це все можна скласти на компостну яму і незабаром використати як добрива.

Але нема можливості безпечної утилізації на місці своєї ділянки безлічі побутових відходів: різноманітної тари, зокрема полімерної, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, синтетичних сполук, фарби тощо. Усе це неможливо безпечно утилізувати у приватній садибі. Тобто велику частину побутових відходів доводиться вивозити із садиби.

Тому дуже важливо, донести інформацію до жителів про значення вивезення побутових відходів, про  механізм поводження з побутовими відходами та інформувати населення про те, що за вивіз відходів повинен платити той, хто їх продукує.

Поводження з відходами повинно стати достойним звання «людини розумної». Для цього мусять сформуватись нові звички та поведінка споживачів щодо поводження із відходами та сміттям.

Першим кроком все-таки повинно бути вивезення сміття на спеціально виведені для цього місця. А для цього, у свою чергу, кожному домогосподарству необхідно укласти договір на виконання робіт по перевезенню твердих побутових відходів, звернувшись до КП «Кодимакомунсервіс» за адресою:

м. Кодима, вул. Садова, 1-1 (вхід з вул. Армійська, 95)

тел. 2-11-74, моб.: 0964016654.

           

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних