11 серпня заступник голови Одеської обласної ради Вадим ШКАРІВСЬКИЙ відвідав Кодимську територіальну громаду

Дата: 12.08.2021 08:50
Кількість переглядів: 612

Фото без опису

Разом з посадовцем прибули численні профільні спеціалісти Одеської обласної держадміністрації, обласної ради, Подільської РДА.

Як зазначив Вадим ШКАРІВСЬКИЙ, мета такого візиту – ознайомитися, як сформувалася Кодимська громада та її перші практичні кроки, структура міськради, робота відділів та управлінь, надходження до бюджету та як, загалом, все це сукупно працює. Адже найперший показник – це успішність та фінансова спроможність новоствореної громади, її здатність самостійно функціонувати та розвиватися, мати перспективи.

Завданням прибувших спеціалістів було надання консультативно-методичної допомоги структурним підрозділам міськради, виявлення проблематики та визначення шляхів її усунення.

Спеціалісти працювали у профільних відділах і наприкінці робочого часу знову зібралися у сесійній залі для підведення підсумків з кожного напрямку роботи Кодимської міської ради.

Стосовно галузі охорони здоров’я йшлося про перенаправлення пакетів послуг (їх 8), які не задіяні, та розвиток перспективних направлень у громаді. Наприклад, якщо у сусідні Балту та Подільськ довозять пацієнтів зі складними діагнозами (інсульт, інфаркт тощо), то Кодима може розвивати реабілітаційні послуги. Спеціалістами області зазначено, що задовільною є робота первинної ланки — сімейної медицини. Та при цьому необхідно налагодити зв’язок із вторинною ланкою, зокрема, у плані електронних направлень пацієнтів на обстеження лікарів, що дасть змогу підприємству заробляти кошти самостійно. На сьогодні поставлене завдання — відпрацювати фінансовий план КНП “Кодимська лікарня” у відповідності до його фінансування і надати його на розгляд міськраді. Загалом, найпершим завданням у нинішніх умовах є збереженням функціонування медичної установи, її кадрового потенціалу для якісного надання послуг населенню громади.

У житлово-комунальній сфері є перспектива розвитку. Такий висновок профільних спеціалістів області. Для цього потрібно збудувати міцну технічну базу комунального підприємства. Актуальними наразі є питання — підготовка до зимового періоду, перевірка водяних лічильників, сплата боргів населенням та підприємствами, установами, організаціями, укладання договорів на водопостачання, водовідведення та вивіз побутових відходів, а також вирішення довготривалої проблеми з очисними спорудами.

Успішний економічний, бізнесовий та інвестиційний розвиток громади можливий при наявності плану соціально-економічного розвитку та чіткої стратегії. Системною повинна бути робота з легалізації трудових доходів, створенню нових робочих місць, злагодженої співпраці з бізнесом.

В освітянській галузі громади пройшов перший етап оптимізації. Це невідворотний захід, оскільки школи, з кількістю учнів менше 25 не отримуватимуть освітньої субвенції. Це означає, що утримання одного школяра у таких закладах у десятки разів перевищує середній показник по України. Тому оптимізація продовжуватиметься за умови наявності у необхідній кількості шкільних автобусів та безпечного транспортного сполучення. З проханням включити реконструкцію колишнього гуртожитку першої школи у програму Президента України та Уряду України “Велике будівництво” керівництво міськради звернулося до першого заступника голови Одеської обласної ради Вадима ШКАРІВСЬКОГО: у цьому задумі є великі плани і перспективи розвитку освітянської галузі Кодимської громади.

На жаль, бюджет громади недоотримав значні кошти від залізниці, військової частини, яка знаходилася з зоні проведення ООС, Кодимського відділення поліції. Тому для його наповнення потрібна постійна, системна робота з легалізації трудових доходів, інформаційно-роз’яснювальні заходи з представниками приватного бізнесу, створення нових робочих місць, залучення інвесторів, планова робота та здійснення багатьох інших кроків.

Спеціалісти проаналізували також роботу юридичного, організаційного, земельного відділів міської ради. У подальшому — домовилися про комунікацію та всебічну допомогу на рівні повноважень.

Підводячи підсумки розширеної наради, Вадим ШКАРІВСЬКИЙ зазначив, що добре розуміється на проблемах громад: якщо перші ОТГ отримали дотації від держави, то такі, як Кодимська, виживають, заробляючи самостійно. Тому громада має розробити довгострокову Стратегію свого розвитку. Це напрямок, визначення кінцевої мети та планування реальних кроків її розвитку. Якщо ж брати за приклад досвід Польщі, то до свого успіху вона прямувала довгих 12 років. Тому поступові, планові, виважені кроки керівництва новоствореної громади, у спільній праці з депутатським корпусом, старостами сіл, громадськістю — ось запорука успіху і фінансової спроможності територіальної громади. На часі — проведення інвентаризації земель, їх грошової оцінки, перегляд та укладання договорів оренди, створення міцної бази комунального підприємства та здійснення багатьох інших кроків задля добробуту Кодимщини. Зі свого боку, запевнив заступник голови облради, ми будемо боротися за кожну створену громаду — допомагати, наставляти, відшукувати резерви тощо.

12 серпня заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський зустрівся з депутатами міської і районної рад та старостами сіл для чесної, відвертої розмови. Говорили про наболіле: проведення реформ, оптимізацію у освітній та медичній галузях, стан доріг, відсутність водопостачання в окремих селах, від'їзд молоді за кордон на пошук заробітків, соціальний захист населення, дотаційність сільського господарства та про інші реалії життя Кодимської громади.

Перебуваючи на Кодимщині, Вадим ШКАРІВСЬКИЙ відвідав також КНП “Кодимська лікарня”, зокрема, оглянув пологове, терапевтичне та приймально-діагностичне відділення, капітальний ремонт якого було здійснено за кошти обласного та колишнього районного бюджетів; зустрівся з керівництвом відділу прикордонної служби «Кодима».

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних