Про пенсійне забезпечення деяких категорій громадян

Дата: 22.11.2021 14:07
Кількість переглядів: 354

Фото без опису

Про перерахунок пенсії

З 01.12.2021 року Пенсійним Фондом України буде проведено перерахунок пенсії, надбавок, підвищень до пенсії в автоматичному режимі за матеріалами пенсійної справи. Розмір пенсії, надбавок, підвищень до пенсії визначаються від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність-з 01.12.2021 року 1934 грн.

Перерахунку підлягають:

- мінімальні та максимальні пенсії;

- мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни та учасникам бойових дій;

- державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни, яка передбачена Законом України “ Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”;

- підвищення, передбачене Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

- підвищення, передбачене Законом України “Про жертви нацистських переслідувань”.

 

ПЕНСІЯ ДЕРЖАВНИМ СЛУЖБОВЦЯМ

З 01.05.2016 року набув чинності Закон України від 10.12.2015 року № 889-VIII “Про державну службу” (далі Закон № 889) , яким визначено право на пенсійне забезпечення державний службовців відповідно до ст. 37 Закону України від 16.12. 1993 року № 3723-ХІІ “Про державну службу”. (далі Закон № 3723)/

Згідно з пунктами 10 та 12 розділу ХІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону № 889 на призначення пенсії відповідно до ст. 37 Закону № 3723 мають право - чоловіки по досягненню 62 років, жінки — по досягненню 60 років, які на 01.05.2016 року (день набрання чинності Закону № 889):

- мають не менше 20 років на посадах , віднесених до відповідних категорій посад державних службовців, визначених статтею 25 Закону № 3723 та актами КМУ.

- займають посади державної служби та мають не менш, як 10 років стажу на посадах, державних службовців, визначених статтею 25 Закону № 3723 та актами КМУ;

Пенсія державним службовцям призначається з дати звернення, але не раніше дати виникнення права на пенсію в розмірі 60 % суми їх заробітної плати, з якої було сплачено єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями у розмірі 60% заробітної плати працюючого державного службовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на державній службі, з якої було сплачено єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Пенсії по інвалідності та пенсії у разі втрати годувальника, а також пенсії за віком, особам, які не мають права на призначення пенсії відповідно до статті 37 Закону № 3723, призначаються згідно з нормами Закону України “ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

 

Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб

11 жовтня 2021 року Урядом прийнято постанову № 1052, якою внесено зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2020 року № 674 “Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб” (далі – Постанова № 674).

З урахуванням внесених змін починаючи з 1 січня 2022 року розмір пенсійної виплати кожного з непрацездатних батьків та дружини (чоловіка) загиблих, померлих (таких, що пропали безвісти) осіб, зазначених в абзаці першому пункту 1 Постанови № 674, які отримують пенсію в разі втрати годувальника, призначену відповідно до частини четвертої статті 41 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (далі – Закон № 2262), з урахуванням адресної допомоги не може бути нижче ніж 7800 гривень.

Вказаний розмір пенсійної виплати встановлюється незалежно від наявності інших непрацездатних членів сім’ї годувальника.

Починаючи з 1 січня 2022 року у разі, якщо пенсія призначена на двох і більше членів сім’ї, адресна допомога встановлюватиметься в сумі, що не вистачає до 6100 гривень, на кожного члена сім’ї, крім непрацездатних батьків, дружини (чоловіка), яким пенсія призначена відповідно до частини четвертої статті 41 Закону № 2262 та яким адресна допомога встановлюватиметься в сумі, що не вистачає до 7800 гривень.

Пенсія, обчислена з урахуванням адресної допомоги в сумі, що не вистачає до 6100 гривень, на кожного члена сім’ї (без врахування непрацездатних батьків, дружини (чоловіка), розмір пенсії яких не може бути менше ніж 7800 гривень на кожного), виплачується в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом.

Якщо пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058), то адресна допомога встановлюється в сумі, що не вистачає до 6100 гривень, на кожного члена сім’ї, і виплачується в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних