Деякі питання пенсійноого забезпечення в Україні

Дата: 29.11.2021 10:23
Кількість переглядів: 962


Фото без опису

АВТОМАТИЧНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ
 

1. Отримай кваліфікований електронний підпис (КЕП);

2. Зареєструйся на ВЕБПОРТАЛІ Пенсійного фонду України

PORTAL.PFU.GOV.UA;

3.Ввійди до особистого кабінету на ВЕБПОРТАЛІ Пенсійного фонду України за допомогою КЕП;

4.Заповни анкету -заяву (загальні дані, дані дакументу, що засвідчує особу, адресу, спосіб отримання виплати);

5.Додай скановані копії документів;

6.Підпиши анкету-заяву КЕП та надішли до органу Пенсійного фонду України;

7.При досягненні пенсійного віку отримай інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення, розмір пенсії зав допомогою СМС -повідомлення, засобами ВЕБПОРТАЛУ.

Про встановлення щомісячної держаної адресної допомоги
 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 № 656 “Про встановлення щомісячної держаної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій” (далі — постанова КМУ № 656) у разі коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи – 650 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, II групи - 525 відсотків, III групи - 360 відсотків, в учасників бойових дій та постраждалих учасників Революції Гідності - 210 відсотків, таким особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій та постраждалим учасникам Революції Гідності виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначених розмірів;

Згідно із статтею 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального

захисту” (далі — Закон № 3551) до осіб з інвалідністю внаслідок війни, зокрема, належать особи з числа:

- військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали

особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях, підпільних

організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Другої світової воєн або з участю в бойових діях у мирний час;

- осіб з інвалідністю внаслідок війни належать особи з інвалідністю з числа осіб начальницького і рядового складу органів Міністерства внутрішніх справ і органів Комітету державної безпеки колишнього Союзу РСР, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України та інших військових формувань, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання службових обов'язків, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, участі у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, інших уражень ядерними матеріалами.

Згідно із пунктом 26 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності,

затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1317 “Питання медико-соціальної експертизи” причинами інвалідності є, зокрема, поранення, контузії, каліцтва, захворювання одержані під час виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків).

Зважаючи на зазначене військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу

відповідних силових структур, які визнані медико-соціальною експертною комісією особою з

інвалідністю внаслідок війни, мають право на встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії в розмірі, встановленому Постановою № 656.

Відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів

війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 № 302, посвідчення є документом, що підтверджує статус ветеранів війни та інших осіб, на яких поширюється чинність Закону № 3551, на основі котрого надаються відповідні пільги і компенсації. Згідно із статтею 13 Закону № 3551 підвищення, що встановлюється до пенсії особі з інвалідністю внаслідок війни, є пільгою.

Відтак, зважаючи на положення вищезазначених нормативно-правових актів, для встановлення підвищення в розмірі, визначеному статтею 13 Закону № 3551 особі, статус якої не підтверджено посвідченням особи з інвалідністю внаслідок війни, підстав немає.

Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб

11 жовтня 2021 року Урядом прийнято постанову № 1052, якою внесено зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2020 року № 674 “Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб” (далі – Постанова № 674).

З урахуванням внесених змін починаючи з 1 січня 2022 року розмір пенсійної виплати кожного з непрацездатних батьків та дружини (чоловіка) загиблих, померлих (таких, що пропали безвісти) осіб, зазначених в абзаці першому пункту 1 Постанови № 674, які отримують пенсію в разі втрати годувальника, призначену відповідно до частини четвертої статті 41 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (далі – Закон № 2262), з урахуванням адресної допомоги не може бути нижче ніж 7800 гривень.

Стаття 41. Призначення однієї пенсії в разі втрати годувальника на всіх членів сім’ї. Виділення частки пенсії

На всіх членів сім’ї, які мають право на пенсію, призначається одна спільна пенсія, крім випадку, зазначеного у частині четвертій цієї статті.

На вимогу члена сім’ї його частка пенсії виділяється і виплачується йому окремо.

Виділення частки пенсії провадиться з першого числа місяця, що йде за тим місяцем, в якому надійшла заява про поділ пенсії.

Пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному з батьків, дружині (чоловікові) загиблої (померлої) або пропалої безвісти особи офіцерського складу, прапорщика і мічмана, військовослужбовця надстрокової служби і військової служби за контрактом або особи, яка має право на пенсію за цим Законом.

Вказаний розмір пенсійної виплати встановлюється незалежно від наявності інших непрацездатних членів сім’ї годувальника.

Починаючи з 1 січня 2022 року у разі, якщо пенсія призначена на двох і більше членів сім’ї, адресна допомога встановлюватиметься в сумі, що не вистачає до 6100 гривень, на кожного члена сім’ї, крім непрацездатних батьків, дружини (чоловіка), яким пенсія призначена відповідно до частини четвертої статті 41 Закону № 2262 та яким адресна допомога встановлюватиметься в сумі, що не вистачає до 7800 гривень.

Пенсія, обчислена з урахуванням адресної допомоги в сумі, що не вистачає до 6100 гривень, на кожного члена сім’ї (без врахування непрацездатних батьків, дружини (чоловіка), розмір пенсії яких не може бути менше ніж 7800 гривень на кожного), виплачується в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом.

Якщо пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058), то адресна допомога встановлюється в сумі, що не вистачає до 6100 гривень, на кожного члена сім’ї, і виплачується в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом.

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних