Кодимська міська рада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виступ начальника відділу поліцейської діяльності № 1 Василя Варшавського щодо стану службової діяльності ВПД № 1 за 11 місяців 2021 року

Дата: 01.12.2021 09:22
Кількість переглядів: 608

30 листопада відбулася 16 сесія VIII скликання Кодимської міської ради.

Розпочалося пленарне засідання з виступу начальника відділу поліцейської діяльності № 1 Подільського РУП ГУНП в області Василя Варшавського щодо стану службової діяльності ВПД № 1 за 11 місяців 2021 року та заходи щодо боротьби зі злочинністю, зміцнення правопорядку.

Шановний присутні!

Аналізуючи стан службової діяльності підрозділу за минулий період (вже можна сказати, що за 11 місяців) 2021 року, хотів би відмітити, що реалізовані заходи в цілому дозволили забезпечити контроль за криміногенною обстановкою на території обслуговування та в деякій мірі посилити протидію злочинності, а також активізувати роботу по розкриттю злочинів і розслідуванню розпочатих по ним кримінальних проваджень.

Керівництвом Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України визначено пріоритети в діяльності Національної поліції на 2021 рік, а це:

- забезпечення публічної безпеки і правопорядку шляхом реалізації превентивних програм протидії злочинності;

- безпека на дорогах;

- максимальна доступність поліцейських послуг у будь-якій точці держави;

- протидія кримінальним правопорушенням;

- цифровізація поліцейської діяльності;

- підвищення спроможностей кадрового потенціалу поліції та рівня соціального захисту.

Нагадаю, що з 1 січня поточного року було запущено процес реорганізації поліції, в результаті чого утворено Відділ поліцейської діяльності № 1, який входить до складу Подільського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області та який обслуговує територію Кодимської територіальної громади (також ми обслуговуємо територію Слобідської громади).

На даний час правопорядок забезпечують загалом 47 працівників, які безпосередньо перебувають в штаті нашого Відділу (дільничні офіцери поліції - їх у нас 6, інспектора патрульної поліції, які в цілодобовому режимі несуть службу та першими реагують на всі повідомлення та працівники чергової служби, які також працюють в цілодобовому режимі, приймають зазначені повідомлення, спрямовують їх нарядам поліції та здійснюють оперативне маневрування нарядами), а також працівники, які перебувають в штаті Подільського РУП, а службу несуть у нас (слідчі - 3, працівники карного розшуку - 3, інспектора з ювенальної превенції - 2).

Крім того, за місцем розташування Відділу розташований Ізолятор тимчасового тримання, де утримуються затримані та взяті під варту особи, а також конвойний підрозділ, який безпосередньо здійснює конвоювання зазначених осіб.

А тепер щодо результатів роботи поліції Кодимщини за підсумками 11 місяців поточного року (станом на 29.11.2021 року).

Одним із головних критеріїв діяльності поліції – є довіра громадян до поліції, а саме впевненість, що вона спроможна оперативно відреагувати на їх заяви та повідомлення і захистити від протиправних дій, максимально швидке та якісне реагування поліції на повідомлення громадян про кримінальні правопорушення та інші події. Тому ми постійно тримаємо на контролі дане питання та намагаємося покращити роботу в цьому напрямку (на разі всі наряди забезпечені планшетними пристроями, на які оперативно приходить інформація про надходження звернень; значна частина повідомлень розглядаються за «спрощеною» схемою, за результатами розгляду яких складається електронний рапорт і інспекторам не потрібно прибувати до чергової частини, а вони можуть продовжувати нести службу на маршруті).

Так, впродовж 11 місяців цього року до нас за допомогою звернулося 3088 громадян, що на 5,6% менше ніж за аналогічний період минулого року (3272).

З зазначеної кількості звернень до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено 285, що складає 9,2%.

 

КРИМІНОГЕННА ОБСТАНОВКА

За 11 місяців 2021 року відзначається збільшення на 70,8% (з 89 до 152) зареєстрованих кримінальних правопорушень у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року (Мається на увазі без врахування закритих кримінальних правопорушень, це без тих, по яким за результатами досудового розслідування прийнято рішення про їх закриття, за відсутністю складу кримінального правопорушення).

За 76 кримінальними правопорушенням особи встановлені та їм повідомлено про підозру (в минулому році було розкрито 44 КП), що складає 50,0% (по області – 43,9%).

Зареєстровано 1 особливо тяжкий злочин (за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі понад 10 років), який розкрито; зареєстровано більше, ніж вдвічі (з 26 до 62) тяжких кримінальних правопорушень (за які передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років), з яких розкрито 33 (в минулому році – 14), що складає 53,2% (по області – 39,1%).

Найпоширенішими видами правопорушень є:

- крадіжки – 55 або 36,2%, з яких розкрито 20 (36,4%), в минулому році було зареєстровано 28 крадіжок, з яких розкрито – 12; крім того є значна кількість крадіжок, які фактично розкрито, але на даний час рішення по них процесуально не погоджено, в зв’язку з проведенням тих чи інших слідчих дій (очікування призначених експертиз);

- нанесення легких тілесних ушкоджень – 15, з яких процесуально повідомлено про підозру 6 особам, за іншими особи встановлені, але на даний час досудове розслідування триває;

- грабежі – 5, всі розкриті (в минулому році – 2);

- 3 факти незаконного поводження зі зброєю, при цьому з незаконного обігу вилучено:

Гранати РГД-5 – 2 од;

264 грами пластиду;

Обріз мисливської рушниці – 1

2160 набоїв;

- 1 факт незаконного заволодіння транспортним засобом, який на разі розкрито;

- 4 злочини у сфері службової діяльності;

- 1 факт нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що стався на сімейно-побутовому підґрунті, за яким матеріали скеровано до суду.

Також, на даний час здійснюється досудове розслідування за резонансними злочинами:

- за фактом вчинення хуліганства з використанням гранати (ст.296 ч.4 КК, с.Писарівка 25.11.2021 року);

- за фактом знищення майна (автомобіля) шляхом підпалу (ст.194 ч.2 КК, с.Лабушне 11.11.2021 року).

На разі встановлюються особи, які причетні до вчинення зазначених кримінальних правопорушень, призначено ряд експертиз, проводяться інші слідчі дії.

Крім того, в провадженні перебувають матеріали за 6 фактами шахрайств, в яких потерпілими особами є мешканці нашої громади (хочу звернути увагу, що незважаючи на значну обізнаність громадян, вони все ж «довіряють» незнайомим, передають їм свої дані, тому при нагоді прошу постійно доводити до своїх знайомих, рідних, інформацію, про те, що в жодному випадку не потрібно піддаватися на провокації, ні в якому разі не довіряти особам, які телефонують з незнайомих номерів).

 

СТАН АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОЗАСТОСОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобіганню вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, громадські організації, трудові колективи повинні розробляти і здійснювати заходи, спрямовані на запобігання адміністративним правопорушенням, виявлення й усунення причин та умов, які сприяють їх вчиненню, на виховання громадян у дусі високої свідомості й дисципліни, суворого додержання законів України.

Загалом працівниками Відділу було задокументовано 3295 адміністративних правопорушень (2020р. – 2637).

За складеними адміністративними матеріалами було накладено адміністративні штрафи на загальну суму 1 млн 573 тис 137 грн, при цьому в добровільному порядку сплачено на суму 269 тис. 527 грн. За всіма іншими несплаченими штрафами матеріали направляються до Відділу державної виконавчої служби, для стягнення цих штрафів в примусовому порядку.

Також, працівниками поліції постійно вживаються заходи (в межах компетенції) з метою забезпечення безпеки дорожнього руху та недопущення скоєння дорожньо-транспортних пригод, однак в поточному році на території обслуговування зареєстровано 27 дорожньо-транспортних пригод, з яких 9 з потерпілими особами. Внаслідок 2 особи загинуло та 10 отримали тілесні ушкодження. Основними причинами скоєння ДТП є грубе ігнорування учасниками дорожнього руху Правил дорожнього руху України (керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, порушення правил маневрування тощо).

У сфері забезпечення безпеки дорожнього руху було задокументовано 1367 правопорушень, з яких 90 фактів керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Як видно, то «наших» громадян не «лякає» підвищення рівня відповідальності за такі порушення.

 

ПРОФІЛАКТИКА ДИТЯЧОЇ ЗЛОЧИННОСТІ

На теперішній час на профілактичному обліку перебуває 3 неповнолітніх особи.

Протягом звітного періоду неповнолітніми особами скоєно 6 кримінальних правопорушень (в минулому році – 6), з яких: 3 грабежі, крадіжок – 2 та 1 факт нанесення легких тілесних ушкоджень.

За невиконання батьківських обов’язків щодо виконання дітей (ст.184 КУпАП) до адміністративної відповідальності притягнуто 93 особи (2020р. – 64); за доведення неповнолітніх до стану сп’яніння (ст.180 КУпАП) – 9 (2020р. – 8); за продаж неповнолітнім алкогольних чи тютюнових виробів (ст.156 ч.2 КУпАП) – 9 (2020р. – 3). Загалом виявлено 36 неповнолітніх осіб, які вчиняли адміністративні правопорушення.

 

ПРОФІЛАКТИКА РЕЦЕДИВНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ

Особлива увага в діяльності поліції приділяється профілактиці вчинення рецедивної злочинності.

Так на обліку в Відділі перебуває:

- 56 осіб із непогашеною судимістю;

- 14 осіб, яким судом встановлено адміністративний нагляд;

- та 17 осіб, які формально підпадають під адміністративний нагляд.

З даними особами постійно проводиться відповідна профілактична робота (вивчається їхній спосіб життя, їхні проблеми тощо).

У разі систематичного порушення громадського порядку і прав інших громадян, відносно цих осіб судом може встановлюватись адміністративний нагляд з метою запобігання вчиненню ними злочинів і здійснення виховного впливу на них.

Так, протягом поточного року за поданням поліції судом відносно 7 осіб встановлено адміністративний нагляд, а також 7 особам його продовжено.

За невиконання даними особами встановлених обмежень до адміністративної відповідальності (ст.187 КУпАП) притягнуто 124 особи та 1 особу до кримінальної відповідальності (ст.395 КК). Також здійснюється досудове розслідування ще за одним фактом порушення правил адміністративного нагляду.

 

ПРОТИДІЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

А також на особливому контролі перебувають профілактичні заходи щодо вчинення домашнього насильства. Ми першими прибуваємо на виклики пов’язані з цим ганебним явищем. Як всім відомо, то є 4 види вчинення домашнього насильства: економічне, сексуальне, економічне та найбільш розповсюджене – психологічне.

На даний час на обліку перебуває 60 осіб, які протягом року вчинили домашнє насильство. Протягом поточного року до за фактами вчинення домашнього насильства (ст.173-2 КУпАП) було складено 75 (2020р. – 59) адміністративних матеріалів, в т.ч. 13 за фактами повторного вчинення цих порушень та винесено 64 термінових заборонних приписів, що також є одним з спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству.

Про всі факти вчинення домашнього насильства повідомляються відповідні служби.

 

ПРОТИДІЯ ПОШИРЕННЮ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ

Для протидії поширенню короновірусної інфекції поліцейськими в межах повноважень та компетенції постійно вживаються відповідні заходи. Так, з початку року було задокументовано 453 порушень за ч.2 ст.44-3 КУпАП (перебування в громадських спорудах без засобів індивідуального захисту) та 88 за ч.1 ст.44-3 КУпАП (всі інші порушення карантинних обмежень).

Багато це чи мало… Специфічне питання… Але в першу чергу ми проводимо роз’яснювальну роботу, додатково доводимо вимоги законодавчих та нормативних документів до громадян.

Також хотів би звернути увагу, що завдання щодо протидії поширенню інфекції визначені не лише для Національної поліції і ми всі разом повинні співпрацювати в цьому напрямку.

 

ОХОРОНА ПУБЛІЧНОГО ПОРЯДКУ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ МАСОВИХ ЗАХОДІВ

Як Ви самі могли бачити, то поліцейські постійно несуть службу по охороні публічного порядку та безпеки під час проведення різноманітних масових заходів. Під час проведення цих заходів грубих порушень не фіксувалось.

При нагоді звертаюся до присутніх з проханням про необхідність завчасного повідомлення Відділу поліції про планування того чи іншого заходу (для підготовки розрахунку сил та засобів), в тому числі і про конфліктні ситуації, які виникають чи можуть виникнути.

 

СТАН ДИСЦИПЛІНИ І ЗАКОННОСТІ

З метою недопущення надзвичайних подій серед особового складу особлива увага приділяється дотриманню службової дисципліни та законності в діяльності поліцейських, а також з виявлення та документування фактів порушень працівниками поліції Правил дорожнього руху. За всіма фактами надходження скарг на поліцейських призначаються службові розслідування, за результатами яких до винних осіб вживаються заходи дисциплінарного впливу (протягом поточного року до дисциплінарної відповідальності притягнуто 17 разів). Тому в черговий раз звертаюсь до присутніх з проханням повідомляти, в тому числі і мене особисто, про вчинення неправомірних дій з боку поліцейських.

Також, було заохочено 21 працівник.

 

ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ ПОЛІЦІЇ КОДИМЩИНИ

Рішенням Кодимської міської ради було затверджено безпекову комплексну програму «БЕЗПЕЧНА КОДИМЩИНА НА 2021-2023 РОКИ» на загальну суму 750 тисяч гривень (2021 рік – 150 тис грн).

На жаль, в поточному році кошти взагалі не виділялись.

Ось коротко про те, чим займаються поліцейські у своїй повсякденній діяльності. Звісно ж є багато недоліків в нашій службовій діяльності, над усуненням яких ми постійно працюємо і постійно намагаємося стати кращими. Ми завжди готові сприймати критику на свою адресу, відкриті для співпраці та спілкування.

На разі для керівництва Відділу визначено відповідні дні для здійснення прийому громадян, але особисто до мене кожний громадянин може звернутися кожного дня. Кожного вислухаємо і будемо намагатися в законному порядку надати допомогу.

 

Дякую за увагу!


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.