Кодимська міська рада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

Дата: 02.02.2022 09:33
Кількість переглядів: 382

На позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке відбулося 1 лютого, обговорили ситуацію з поширенням випадків захворювання, спричинених каронавірусною інфекцією COVID-19, на території громади, зокрема - в закладах середньої загальної освіти, та хід кампанії з вакцинування.

Статистика, наведена головним лікарем Центром первинної медико-санітарної допомоги Оксаною АЛТУХОВОЮ, насторожує. З минулого року поступово зростає кількість захворювань. Наприклад, якщо в торішньому вересні цей показник становив 27 осіб, то вже у січні нинішнього - 322. Значно збільшилась й захворюваність на COVID-19 дітей -  до 40 відсотків від загальної кількості. Та разом з цим набирає ходу кампанія вакцинації. Так у Кодимській міській та Слобідській селищній громаді щеплено: 1 дозою – 6579 осіб (36,6 відсотки), 2 дозами – 6222 (34,6 відсотки), третьою бустерною дозою – 220 осіб; дітей з 12 до 17 років – 1 дозою 29, 2 дозами – 27; вагітних – 3. Поки що  низький показник вакцинації людей похилого віку: 70 + - 25 відсотків, 80 + - 12. На жаль, попри вжиті заходи, доступність та повну забезпеченість вакциною медичних закладів, наш показник дещо менший середньообласного.

На думку медика, необхідно посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням, особливо серед учнів.  (Довідково. Діти віком після 14 років можуть самостійно приймати рішення про щеплення, усі інші – виключно з дозволу батьків).  До прикладу, у закладах освіти потрібно організувати перегляд  добірки відеороликів на користь вакцинації, тим самим розвінчуючи міфи по її шкоду.

У нашій громаді є загальноосвітні навчальні заклади, яких не стосується ковідна ситуація, тобто, випадків захворюваності на цю небезпечну інфекційну хворобу немає. Враховуючи організаційну та академічну автономію у прийнятті рішень, керівники закладів освіти, де виявлено хворі на COVID, можуть організувати навчальний процес за рішенням педагогічної ради із використанням технологій дистанційного навчання за допомогою технічних засобів комунікації, доступних для учасників освітнього процесу або продовжити звичне навчання. Про це поінформувала присутніх  начальник відділу освіти, молоді та спорту Наталя КОНТУЗОРОВА. Іншими словами, єдиного розпорядку роботи освітніх закладів у нинішній ситуації не вводитимуть.

Єдиний дієвий засіб запобігти поширенню небезпечної інфекції – вакцинація. На цьому вкотре наголосив перший заступник міського голови Олег ЧЕРНІЙЧУК. МОЗ розширило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим длямпрацівників:

центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;

місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;

закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності;

органів місцевого самоврядування;

закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;

комунальних підприємств, установ та організацій.

І ці вимоги, інформував посадовець, у громаді дотримані (окрім осіб, які мають протипоказання). «Не вагайтеся – вакцинуйтеся! Це збереже ваші та життя близьких та рідних вам людей!» - закликає усіх мешканців громади Олег ЧЕРНІЙЧУК.

Чи потрапить Кодимщина  до «червоної» карантинної зони  залежатиме від протиепідемічних заходів, які необхідно вже сьогодні посили та проводити ефективно, методично, спільними зусиллями усіх дотичних, зацікавлених служб громади.  Такого єдиного висновку дійшли члени комісії та затвердили низку упереджувальних заходів, визначили їх виконавців (протокол додається).

З другого питання порядку денного - здійснення заходів щодо забезпечення безаварійного пропуску повені та паводків у весняно-літній період 2022 року - доповів начальник 24 ДПРЧ 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Одеській області Дмитро ОРЛОВ.

Ми добре пам’ятаємо минулорічний паводок у селі Пиріжна, коли численні домоволодіння та сільгосптоваровиробники понесли неабиякі збитки. І така паводкова ситуація щорічно загрожує  сілам громади Пиріжна, Круті, Петрівка, Смолянка та Лабушне. За висновками надзвичайників, ці події виникали внаслідок невжиття заходів по очищенню зливових каналізаційних та дренажних систем населених пунктів, водовідвідних каналів, русел малих річок, водопропускних споруд під автомобільними мостами та через невиконання користувачами водних об’єктів заходів щодо приведення у робочий стан шлюзів і шиберів ставків для забезпечення максимальної пропускної спроможності значної кількості води.  

То ж здійснення низки превентивних заходів, які затвердили члени комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на позачерговому засідання, мають запобігти повторенню загрозливих ситуацій як для мешканців сіл так і для господарників.

Час подбати й про організацію заходів безпеки людей на водних об’єктах, зокрема, під час любительського рибальства в зимовий період 2022 року, із визначенням місць відпочинку на воді. Дмитро ОРЛОВ повідомив, що протягом 2021 року на водних об’єктах Одеської області загинули 50 осіб. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року їх кількість збільшилась на 28,2 відсотки. На щастя, у минулорічному переліку немає нашої громади. Та на території Кодимської ТГ є 72 ставки,   які можуть використовуватися для  літнього  відпочинку на воді та необлаштовані для цього.

Виконавцям прийнятого рішення з цього питання (старостам, орендарям ставків, службі надзвичайних ситуацій, відділу з питань регулювання земельних відносин, розвитку агропромислового комплексу та охорони навколишнього середовища) невідкладно здійснити термінові заходи, передбачені рішенням комісії для попередження загибелі людей на воді.

Ще два питання обговорили на засіданні - запобігання надзвичайним ситуаціям на найбільш уразливих об’єктах і системах життєзабезпечення населення, поповнення резерву матеріальних засобів для ліквідації аварій та затвердження плану роботи комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кодимської міської ради Подільського району Одеської області на 2022 рік.

Усі прийняті рішення термінові та обов'язкові для виконання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.