Відбулися сходи громадян у селах Лабушне та Лисогірка

Дата: 31.01.2022 10:27
Кількість переглядів: 463

Фото без опису

28 січня відбулися сходи громадян у селах Лабушне та Лисогірка, в яких взяли участь близько 120 осіб.

Саме на таких зібраннях відбуваються конструктивні та ділові розмови, вирішуються нагальні питання, визначаються бачення посадовців та сельчан щодо вирішення тих чи інших проблем, приймаються пропозиції, вітаються ініціативи, розробляються спільні дії.

Не виключенням стали і нинішні зібрання.

Порядок денний включав звіти старости, Кодимського міського голови, дільничних інспекторів та депутатів, які представляють інтереси цих сіл у міській раді.

У звіті за 2021 рік староста Михайло ЛУЖЕЦЬКИЙ проінформував присутніх про кількість мешканців у селах; зареєстровані особисті селянські господарства та ФГ, що здійснюють діяльність  на цих територіях;  комунальні заклади, які утримуються з бюджету Кодимської міської територіальної громади; медичні установи, які надають медико-санітарну допомогу населенню тощо.

Посадовець зупинився на проведених заходах в старостівському окрузі в минулому році, зокрема, це: ремонт приміщення старостату, проведення культурно-масових заходів, заготівля дров, розчищення доріг, обкошування та благоустрій територій, узбіч доріг, наведення чистоти і порядку.  

Дуже доречними, наголосив староста, стали кошти (100 тис. грн.), які були отримані на благоустрій села Лабушне за перемогу в обласному  конкурсі. Вони витрачені на придбання глибинного насосу для свердловини, електроніки для насосу, двох мотокіс, бензопили, двох бесідок з гойдалками, які встановили в центрі села. Їх монтаж здійснено власними силами.

Михайло ЛУЖЕЦЬКИЙ висловив надію на подальшу плідну співпрацю із владою, односельцями, підприємцями, одноосібниками, фермерами та надію на допомогу - і словом, і ділом, задля процвітання сіл, заради добробуту їх мешканців.

У спілкуванні із громадою міський голова Сергій ЛУПАШКО зазначив, що, на жаль, коштів у міському бюджеті вкрай недостатньо, щоб водночас вирішити найголовніші проблеми сільських територій. Тому невеликі суми були виділені в основному на проведення громадських робіт, закупівлю пального тощо. Відвертим був очільник громади й у тому, що й прийдешній рік буде важким. Ймовірно, не поповнить міський бюджет у 2022 році військова частина (а їх частка була значною); ще не вирішене питання стосовно сплати ПДФО Кодимським відділком поліції.  Поки що непривабливою є громада й для інвесторів. Та, здійснюючи поступові кроки, є реальні перспективи поліпшення фінансової спроможності територіальної громади. Для цього здійснено інвентаризацію земель, що за попередніми прогнозами суттєво збільшить сплату внесків за користування земельними угіддями. А щоб зацікавити та залучити інвесторів, у другій половині цього року буде затверджено містобудівну документацію - генеральний план міста, який визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населених пунктів.

Каменем спотикання на зборах стало питання сплати за водопостачання. Чому за це у селах мешканці сплачують за різними тарифами? Чому підвищилася ціна за 1 куб.м. води? Адже донині вона становила близько 25 грн.

Все залежить від кількості населення, а ще від значного здорощання електроенергії, пояснили посадовці. Та вже згодом для усього населення територіальної громади буде доведена єдина (усереднена) ціна за користування водою.

В даний час незалежна аудиторська фірма здійснює аналіз діяльності та бухгалтерської звітності КП «Кодимакомунсервіс» за 2021 рік, за результатами якого вона надасть свої висновки і розрахунки середньозваженого тарифу за воду. Опісля з кожним користувачем буде укладено відповідний договір, налагоджено облік використання води за допомогою лічильників тощо.

Гострі питання стосувалися й харчування дітей у школах. Як відомо, воно безкоштовне лише для пільгових категорій. Та сельчани говорять, що є сім’ї поза затвердженим переліком, яким конче потрібно допомогти. Це, зокрема, багатодітні родини, які не в змозі оплатити 14 грн. кожній дитині за харчування. Багатодітні та малозабезпечені родини потребують додаткового піклування, зазначив міський голова та дав доручення виявити у кожному селі такі сім’ї. Для них, пообіцяв Сергій ЛУПАШКО, харчування здійснюватиметься за рахунок спонсорів.

Звіт дільничних інспекторів Віталія ПЕТРИКА та Вадима КОГУТА містив детальну інформацію про кількість виявлених правопорушень; здійснення профілактичної роботи, спрямованої на запобігання скоєння злочинів, домашнього насильства; порушень правил карантинних обмежень, спричинених коронавірусною інфекцією; роботу з підлітками; своєчасне реагування на заяви та скарги від населення та багато іншого. На завершення поліціянти закликали населення до співпраці: повідомляючи про незаконні дії громадян, перебування на території сторонніх, підозрілих транспортних засобів, факти кримінальних правопорушень мешканці тим самим сприятимуть законникам вчасно реагувати та оперативно викривати лиходіїв чи передбачати скоєння ними злодіянь.

Звітувала перед мешканцями села Лисогірка депутат Любов ПЕЛЮХ. Вона зазначила, що пріоритетом своєї діяльності вважає участь у пленарних засіданнях міської ради та роботу в постійній комісії, з метою відстоювання інтересів жителів села, прийняття рішень на користь розвитку усієї територіальної громади. «Робота депутата вимагає багато часу, неабияких зусиль, часто – нервів. Але, сподіваюсь, вона не марна. Не будьмо байдужими! Допомагаймо один одному, та тим, хто знаходиться у скрутних обставинах поруч з нами. Пам’ятаймо, що Україна починається з кожного із нас!».

Активну позицію виявили й присутні на заході депутати міської ради Тетяна БОРОДІНА та Олександр ГОНЧАРОВ, які долучилися до обговорення численних проблем, надали пропозиції, висловили своє бачення щодо вирішення низки важливих питань життєдіяльності громади.

Наостанок очільник громади Сергій ЛУПАШКО наголосив: найголовніше в теперішніх умовах, коли громада має виживати самотужки, її мешканці – вистоювати перед зубожінням, постійним здорощанням життя і принизливим виживанням, занепадом медичного обслуговування, соціального забезпечення; перед небезпекою пандемії та військової загрози зовнішнього ворога - Росії, необхідні консолідація, підтримка, єднання усіх сил, зокрема, й політичних, та неабиякого терпіння. Бо лише таким чином ми відбудемося як громада, здатна вистояти і зміцнитися, тільки поступово, крок за кроком, ми зможемо подолати сучасні внутрішні і зовнішні виклики.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних