Анрарії заслужено займають чільне місце в суспільстві, як конструктивна сила, здатна будувати і перемагати - Сергій ЛУПАШКО

Дата: 08.08.2022 15:00
Кількість переглядів: 382

Фото без опису

Очільник громади привітав аграріїв із завершенням збиральної кампанії і сказав, зокрема, про таке:

- Цьогорічні жнива-2022 стали для аграріїв справжнім випробуванням та назавжди увійшли в історію нашої країни, як зразок мужності. Я уклінно дякую усім вам, щонайперше, за звитяжну працю, важку, натхненну,  але таку благородну і мирну. По друге. І це дуже важливо. У час надважких випробувань, які випали на долю України, ви стали основним форпостом допомоги нашим захисникам, відважним Збройним Силам України, переселенцям, владі і громаді. Ви заслужено займаєте чільне місце в суспільстві, як конструктивна сила, здатна будувати і перемагати. Спасибі вам за це!

Жнива ранніх зернових завершені, Отже, час підводити підсумки.

Про результати збиральної кампанії ранніх зернових культур поінформувала начальник відділу з питань регулювання земельних відносин, розвитку агропромислового комплексу та охорони навколишнього середовища міської ради Наталя ГОЦУЛ.

«В поточному році збиральна компанія ранніх зернових та зернобобових культур в Кодимській громаді розпочалась в липні місяці.

Незважаючи на воєнний стан та посуху, валовий збір ранніх зернових та зернобобових культур по Кодимській міській територіальній громаді склав  понад 50 відсотків від показника, який ми отримували в найкращі роки це 22,4 тис. тон проти 41,6 тис. тон в минулому році. Загальний валовий збір ранніх зернових та зернобобових культур по Подільському району склав -  322,7 тис. тон, в цілому по Одещині за оперативними даними  понад 2,5 млн. тон. (Це дані по підприємствах)

По Кодимській ТГ:

озимої пшениці - обмолочено на площі 5 469,6 га, намолочено 19,1 тис. тон урожайність 34,95 ц/га;

озимого ячменю - обмолочено 792,39 га, намолочено 2,5 тис. тон,  урожайність 32,06 ц/га;

ярого ячменю - обмолочено 211 га, намолочено 694,5 тон, урожайність 32,91ц/га

гороху - обмолочено 28,0 га, намолочено 56,0 тон, урожайність 20,00 ц/га;

чечевиці - обмолочено 33,5 га, намолочено 29 тон, урожайність 0,9 ц/га ;

ріпаку - обмолочено 829,0 га, намолочено 1,7 тис. тон, урожайність 20,34 ц/га.

Середня врожайність  ранніх зернових культур по Кодимській міській територіальній громаді склала  34,34 ц/га, при  середній урожайності по Подільському районі 31,5ц/га (що є найліпшим результатом врожайності по районах Одеської області).

Найвищої врожайності  досягли такі агроформування: ТОВ «Івашківське», ТОВ «Ясні зорі», СТОВ «Мічуріна+», ТОВ АФ «Кодима»,  СТОВ «Маяк», СТОВ «Лан». Серед  фермерських господарств:  СФГ «Зірка», СФГ «Відродження», СФГ»Борисове», СФГ «Чегурко», СФГ «Конкурент».

Боротьбу за врожай в умовах воєнного стану ще не закінчено -  стартує нова посівна компанія під врожай 2023 року та підготовка до збирання пізніх зернових і технічних культур.

В поточному році підлягає до збирання:

  • кукурудзи на зерно на площі 9 196,37га; 
  • соняшника на площі 9 628,38, сої -750,7га;
  • гречки- 53,0 га;
  • нуту- 47,0 га;
  • льону -51,5 га.

Ще одним важливим критерієм в роботі сільськогосподарських підприємств сьогодні є стан банку землі, майже 90 відсотків якого – це земля в оренді. Тому укладання договорів оренди та їх реєстрація згідно чинного законодавства визначає не тільки стабільність сільгосппідприємства, а й його платоспроможність. 

Сплата орендної плати за землю є важливим соціальним питанням,  адже основними орендодавцями в Україні є її громадяни - власники земельних паїв.

Незважаючи на складну ситуацію в державі, пов’язану з воєнною агресією російської федерації, аграрії громади своєчасно розпочали розрахунки за оренду земельних часток (паїв).  

Загальний розмір орендної плати відповідно до договорів оренди за земельні частки (паї) на 2022 рік по Кодимській громаді становить 67 096,72 тис. грн. Станом на 01.08.2022 року  орендарями виплачено орендної плати за земельні частки (паї) в сумі 3 517,41тис. грн. або 2,0% від нарахованої.  Розрахунки по оренді за використання земельних часток (паїв) продовжуються.

Так як основними утримувачами соціальної інфраструктури на селі є саме ви, аграрії, хочу довести до вашого відома інформацію по одноосібниках Кодимської громади.

Напрямок роботи керівництва Кодимщини завжди був єдиний – на землі повинні працювати ті, хто тут проживає.

Однак  питання по сплаті платежів до бюджету та державної реєстрації земельних ділянок  виглядає по одноосібниках  не так прозоро.

Приведу деякі статистичні дані:

Земельний фонд Кодимської міської територіальної громади становить 70 408 га, в тому числі 53 060,8 га сільськогосподарських земель, з них рілля – 36 223,3 га. На сьогодні аграрний сектор Кодимської громади представляють 79 суб’єктів господарювання, в т. ч.  20 - сільськогосподарських товариств, 52 - фермерських господарства, 1 - приватне підприємство та шість суб’єктів підприємницької діяльності, які обробляють 24 015,04 га сільськогосподарських земель із них: 22 469,5га - під земельними частками (паями), 1622 одноосібників обробляють  4 550 га сільськогосподарських земель. Під особистими селянськими господарствами знаходиться 4 528,8 га сільськогосподарських земель.

Згідно проведеного аналізу станом на 01.08.2022 року тільки  533 із 1 622 одноосібники подали до податкової декларації про сплату ПДФО за 2021 рік, що складає 33 відсотки, або тільки на  674 тис. грн проти 2 032 тис. грн., що підлягають сплаті.

Головою міської ради, посадовцями проводились неодноразові зустрічі і роз’яснення, однак  ситуація змінюється дуже повільно.

До присутніх у залі колег-хліборобів звернувся метр сільського господарства, директор ТОВ «Агрофірма «Кодима» Микола СОРОЧАН:

- Не можна любити Україну і бути осторонь проблем громади, - сказав він, та закликав господарників всіляко допомагати (як вони це робили завжди) і владі, і громаді, і її мешканцям.

Зокрема, це стосується вчасної сплати податків, допомоги Збройним Силам України, інших благочинних справ, а також виплати орендної плати орендодавцям. Вона має бути (на думку керівника товариства) не менше виплаченої у минулому році в натуральному вигляді.

- За мої особисті 43 роки практики посівна і жнива ще не були такими важкими. Погода і екстремальні умови воєнного стану в державі негативно вплинули на усі сфери діяльності, в тому числі й нас, сільгоспвиробників. Та ми втрималися, попри непередбачувані прогнози.

Далі Микола Сорочан розповів про нещодавню зустріч з Міністром аграрної політики України Миколою СОКОЛЬСЬКИМ в Умані, де серед запрошених від Кодимщини був й він. Декілька годин поспіль посадовець відповідав на численні питання аграріїв. І їх було чимало.

Ще довго аграрії спілкувалися між собою: питання, відповіді, поради, різні пропозиції. Та одне залишається незмінним у їх діяльності: слугуючи громаді – служиш Україні!

Слава хліботворцям Кодимської громади!

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних