Обережно! Гриби!
Осінь – сезон збору грибів, а значить і підвищеного ризику отруєння грибами.
В Кодимській громаді отруїлася грибами 1 особа. Захворівша вживала гриби, похожі на шампіньйони (печериці) та інші невідомі.
Основна причина грибних отруєнь – це невміння розпізнавати їстивні і отруйні гриби, неправильне приготування грибів, а також можливі мутації їстивних грибів.
Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих грибів (бліда поганка), які плутають із печерицями (шампіньйони) та сироїжками. У блідої поганки, на відміну від шампіньйонів, на ніжці наявна оболонка і пластинки білого кольору.
Отруєння також можуть спичинити їстивні гриби, які не пройшли належної термічної обробки, або виросли на забруднених територіях чи увздовж швидкісних трас. В старих грибах часто наявні продукти розпаду білків, які негативно впливають на організм людини. Тому збирати необхідно молоді гриби. Також потрібно правильно підготувати гриби до споживання. Їх треба варити 2 – 3 рази по 30 хвилин в підсоленій воді і обов’язково кожний раз зливати воду.
Симптоми грибного отруєння різні:
1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла - з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитись тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння кінцівок – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Слід пам’ятати, що страви з грибів важко перетравлюються і вони протипоказані дітям до 14 років, вагітним та жінкам, що годують груддю, а також людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Щоб не отруїтись дикорослими грибами:
1. Найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, а споживати штучно вирощені печериці, гливи.
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж відправились до лісу, то обов’язково врахуйте наступне:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте; остерігайтесь пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих що ростуть поблизу швидкісних трас та залізниць;
- зібрані гриби необхідно уважно перевірити перед тим як готувати страви або робити заготівлі;
- не вживати сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
- гриби не дитяча їжа, тому не давайте їх дітям;
- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові.
При перших симптомах отруєння грибами:
- негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок розчином
марганцівки, або сольового розчину. Пийте багато рідини. Навіть при полегшені стану обов’язково зверніться до лікаря;
- гриби, які залишились не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.