Кодимська міська рада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

14 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

Дата: 14.12.2022 09:38
Кількість переглядів: 63

ЗНАЧЕННЯ ТА ІСТОРІЯ ДНЯ ЛІКВІДАТОРА

26 квітня 1986 року в час існування Українській РСР, яка була в складі СРСР, відбулася страшна техногенна катастрофа – аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Неможливо уявити, яким би було зараз наше майбутнє, якби не самопожертва людей-ліквідаторів.

До ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС були залучені фахівці різних професій. Отримуючи великі дози опромінення, будівельники, інженери, шахтарі, вчені, енергетики, військові, водії та лікарі – усі вони зуміли зупинити невидимого ворога.

Вони боролися з наслідками катастрофічної аварії із перших секунд після вибуху. Ліквідатори вручну очищали від радіоактивних уламків дах четвертого енергоблока ЧАЕС, де тримався смертельно високий радіаційний фон. Таким чином вони змогли локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення, заплативши життям та своїм здоров'ям.

За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС. Від 4 000 до 10 000 осіб загинуло від наслідків вибуху. Понад 70 тисяч з них стали інвалідами.

Вибух на четвертому реакторі ЧАЕС спричинив потрапляння в атмосферу 300 мільйонів кюрі радіонуклідів. До прикладу: атомна бомба, яка була скинута у 1945 році на Хіросіму – це всього лише 5 мільйонів кюрі.

ЧОРНОБИЛЬСЬКА КАТАСТРОФА У ЦИФРАХ

Унаслідок Чорнобильської трагедії радіаційного забруднення зазнали понад 145 тисяч квадратних кілометрів території України, а це приблизно 5 тисяч населених пунктів. Також вплив аварії відчули на собі Білорусь, Норвегія, Швеція, Польща, Фінляндія, Австрія, Швейцарія, Німеччина та Велика Британія.

У 2006 році відповідно до Указу Президента в Україні почали вшановувати ліквідаторів ЧАЕС, оскільки саме 14 грудня відбулась здача в експлуатацію об'єкта "Укриття" – саркофагу, який мав забезпечити зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.