Остання сесія року: підбито підсумки, окреслено плани на майбутнє

Дата: 26.12.2022 08:32
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

22 грудня міський голова Сергій Лупашкко провів двадцять восьму сесію Кодимської міської ради VІІІ скликання, в роботі якої взяв участь перший заступник голови Подільської РВА Вадим Мегіс.

На порядок денний було винесено 48 питань, основне серед яких – про бюджет Кодимської міської територіальної громади на 2023 рік. Доповідав з цього питання заступник міського голови – начальник фінансового управління Кодимської міської ради Руслан Онуфрієнко. Як зазначив доповідач, ключовим завданням бюджетної політики залишатиметься забезпечення  економічної стабільності, стійкості, збалансованості та забезпечення децентралізації бюджетної системи. При формуванні бюджету на 2023 рік застосовувався підхід, що базується на раціональному використанні бюджетних коштів, підвищенні ефективності видатків.

Отже, на що і скільки, згідно прийнятого бюджету, витрачатиметься коштів? Основні завдання, які ставить перед собою міська рада, – це  стимулювання розвитку малого та середнього підприємництва; надання суб’єктам малого підприємництва інформаційно-консультативної допомоги; забезпечення бізнесу рівним доступом до ресурсів громади; залучення до підприємницької діяльності сільського населення та малозахищених верств (жінки, молодь, інваліди та інші); будівництво різних цехів з виробництва дешевого хліба, композитної (полегшеної) арматури, памперсів, обсмажування насіння соняшника та виготовлення соняшникової олії, переробки круп, виробництво тари,  ферми з вирощування риби, великої рогатої худоби та овець, бджолиних пасік, ковбасний цех тощо. Серед пріоритетних завдань також  пошук потенційних інвесторів для створення на території громади: виробництва з розливу мінеральної газованої (негазованої) природної столової води; виробництва солодкої консервованої  кукурудзи та горошку (на території громади вирощується достатня кількість кукурудзи та горошку); заводу з переробки томатів (є господарства з вирощування томатів); швейного виробництва; видобування пиляного каменю.

Велика увага у громаді приділятиметься інвестиційній діяльності, зокрема залученню інвестицій в громаду як основного чинника створення робочих місць та збільшення надходжень до бюджетів всіх рівнів.

Кодимська міська рада, спільно з експертами з питань місцевого та регіонального розвитку Програми «U-LEAD з Європою», підготувала інвестиційний паспорт Кодимської міської територіальної громади, який містить базу  даних інвестиційних проектів та пропозицій, вільних об’єктів нерухомості (земельні ділянки, незавершене будівництво, будівлі та приміщення). Інвестиційні пропозиції  сформовані на базі об’єктів комунальної, державної і приватної власності.

 Основне завдання інвестиційного паспорту громади – сформувати позитивний імідж в очах потенційних інвесторів і максимально ефективно проінформувати зовнішнє бізнес-середовище про інвестиційні можливості та переваги Нашої громади. (У 2022 році Кодимська міська рада за результатом відбору партнерських громад була обрана для співпраці з грантовим Проєктом USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), а також співпрацює з Німецьким проектом GIZ та іншими грантовими проектами).

Основними завданнями в соціальній сфері роглядаються реконструкція спортивного майданчика стадіону ДЮСШ по вул. Юзефа Любомирського, 1 в м.Кодима; реконструкція будівлі комунального закладу «Опорний заклад «Кодимський заклад загальної середньої освіти №1» Кодимської міської ради Одеської області, за адресою:м.Кодима, вул.Соборна, 113; забезпечення фінансової автономії закладів освіти; створення дитячого розважального центру; забезпечення доступності учасників освітнього процесу до якісних та сучасних освітніх послуг, у тому числі шляхом підвозу шкільними автобусами за існуючими маршрутами; створення центру професійного розвитку педагогічних працівників; збереження та оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти, забезпечення комп’ютерною технікою всіх закладів освіти, навчальними комп’ютерними комплектами з мультимедійними засобами навчання; організація роботи закладів позашкільної освіти та заходи із позашкільної роботи з дітьми.

У галузі охорони здоров’я міською раою планується капітальний ремонт типового боксованого приміщення інфекційного відділення КНП «Кодимська лікарня» та фасаду поліклінічного відділення і лікувального корпусу №2 КНП «Кодимська лікарня»;  закупівля обладнання операційного блока; дооснащення амбулаторій загальної практики сімейної медицини медичним обладнанням та медичними меблями; забезпечення сучасними технічними та інформаційно-програмними засобами для функціонування електронної системи охорони здоров’я; забезпечення оплати службового житла та комунальних послуг молодим лікарям спеціалістам;  придбання службової квартири для молодих лікарів спеціалістів.

У галузі культури і туризму завданнями 2023 року стануть реконструкція комунального закладу «Кодимський міський Будинок культури ім.Т.Г. Шевченка»; матеріально-технічне забезпечення закладів культури (музичні інструменти та апаратура, меблі, література тощо); проведення етно-еко фестивалю «Кодима-Фест»; сприяння розвитку туристичної інфраструктури; забезпечення участі місцевих колективів в обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах, виставках, фестивалях; проведення фестивалів та конкурсів з метою виявлення та підтримки обдарованих дітей та молоді з наступним направленням до навчальних закладів культури та мистецтва всіх рівнів акредитації; створення та розвиток гуртків за жанрами творчих самодіяльних колективів; проведення традиційних фестивалів: народної творчості «Березневий дивоцвіт», дитячої творчості «Чарівний світ дитинства», літературний «Поетичні  вітрила», родинної творчості «Творча родина», районний обрядовий «Ой, на Івана, ой на Купала»; святкові тематичні заходи щодо відзначення державних, обрядових та професійних свят.

У сфері житлово-комунального господарства планується провести капітальний ремонт водопровідних мереж м.Кодими та населених пунктів громади; залучення позабюджетних коштів та технічне переоснащення підприємств, які надають житлово-комунальні послуги; реконструкція очисних споруд в м.Кодимі та впровадження системи роздільного збирання та забезпечення комплексного використання ресурсоцінних компонентів ТПВ.

Видатки бюджету Кодимської міської територіальної громади на утримання установ освіти на 2023 рік передбачені в сумі 90 360,33 тис. грн. Загальний обсяг видатків на програми та заходи в галузі охорони здоров’я – 15 190,8 тис. грн. Видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення, обраховані згідно з діючим законодавством, нормативними актами Міністерств та відомств, – 10 120, 350 тис. грн та по спеціальному фонду – 790,0 тис. грн.

На забезпечення реалізації права окремих категорій громадян на пільги, які передбачені законодавством України, в проекті бюджету передбачено 339,32 тис. грн.

 На фінансування програми «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення» передбачаються кошти у сумі 667,44 тис. грн.

По галузі «Соціальний захист та соціальне забезпечення» на 2023 рік  заплановано кошти на утримання установ у сумі 8 003,870 тис. грн.

 

Видатки на культуру та мистецтво сягнуть 11 042,800 тис. грн, а на фізичну культуру і спорт – 3425,2 тис. грн.

Для реалізації бюджетних програм у галузі житлово-комунального господарства бюджетні призначення встановлені в сумі 6 762,8 тис.грн.

Уточнені річні призначення по галузі «Економічна діяльність» встановлені на 2023 рік у сумі 4 785,100 тис. грн..

Передбачені також видатки на реалізацію місцевих цільових програм у обсязі 24 065,26 тис. грн.. Йдеться, зокрема, про програму надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку, програму розвитку фізичної культури та спорту; програми «Доступна медицина на 2021-2023 роки», «Здоров'я» та інші.

Прийнявши бюджет, депутати розглянули ще низку питань про внесення змін до рішень та програм, прийнятих раніше, а також затвердили міську цільову комплексну програму «Культура Кодимщини – 2023-2025 роки».

Представник Подільської РВА Вадим Мегіс підняв питання допомоги Збройним силам України, акцентував увагу присутніх на важливості підтримки наших захисників на фронті. Користуючись нагодою він, особисто від себе, а також від імені начальника Подільської РВА Михайла Лазаренка подякував фермерській родини Лупашко за нещодавно придбаний пікап для потреб зенітної ракетної бригади з Одещини.

 

Водночас, Вадим Сергійович звернувся до притсутніх стосовно усунення проблемних питань у сфері культури. Одне з них – це суворе дотримання встановлених законодавством та морально-етичними нормами військових поховальних ритуалів – процедур урочистого віддання військових почестей під час поховання загиблих (померлих) військовослужбовців.

Перший заступник очільника району також наголосив на дотриманні комендантської години та інших обмежень воєнного стану в ході відзначення громадянами новорічних та різдвяних свят.

На завершення сесійного засідання керівники міської ради у коротких виступах підбили підсумки роботи в році, що минає, та побажали успіхів у діяльності в новому році.

Сергій Лупашко, подякував депутатському корпусу, працівникам міськради, старостам за роботу у надважкий для країни час. «Звичайно, ми очікуємо з нетерпінням завершення війни і цих важких часів та маємо грандіозні плани для покращення соціально-економічного стану нашої громади.У нас надзвичайно багато справ попереду! А зараз хочу привітати всіх з прийдешнім Новим роком і побажати здоров’я, мирного неба, безумовної перемоги України і повернення наших військових додому!».   

Жанна Савіцька

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних