Опорна кухня запрацює у Кодимі. Нові моделі шкільного харчування
Наприкінці тижня міський голова Сергій Лупашко та його заступник із соціальних та гуманітарних питань Антоніна Москалюк взяли участь у обласному форумі «Шкільне харчування».
ДОВІДКОВО.
Перша леді Олена Зеленська анонсувала зміни в шкільному харчуванні та запропонувала нові його моделі:
базові кухні - працюватимуть усередині навчальних закладів, як це і відбувалося раніше;
опорна кухня схожа на базову — вона теж функціонує всередині школи, але тут можуть готувати страви і для навколишніх освітніх закладів, де неможливо організувати кухню або ж це економічно невигідно;
фабрика-кухня — абсолютно нова для України модель організації харчування, коли для приготування страв використовують потужності окремого підприємства, і вони забезпечують їжею школи чи дитсадки цілої громади.
Запропоновані зміни несуть за собою низку важливих переваг: рівність (у кожній школі, у кожному освітньому закладі має бути якісна, збалансована їжа); оптимізація ресурсів — насамперед, електроенергії та води; контроль якості.
«Ці проєкти не лише про виробництво їжі. Вони про те, що жоден ворог не спинить реформи, у яких йдеться про здоров’я й добробут наших дітей», - Олена Зеленська.
З приємністю повідомляємо, що за ініціативи Сергія Лупашка, Кодимська громада взяла участь у конкурсі і одна з чотирьох в Одеській області, обрана учасником державного проєкту «Опорна кухня».
Це накладає велику відповідальність за втілення реформування шкільного харчування на теренах громади, а також передбачає модернізацію харчоблоку, який буде визначений для організації опорної кухні. Комплексно, на одному місці, контроль якості і отриманих харчів, налагодження логістики – ці та інші які питання будуть вирішуватися в ході реалізації проєкту.
Українці обирають здорове харчування!
Приступаємо до роботи.