Використання ГМО в насінництві

Дата: 08.11.2023 10:43
Кількість переглядів: 33

 Фото без опису

Відділ контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна  управління  фітосанітарної  безпеки  ГУ  Держпродспоживслужби  в  Одеській   області    звертає увагу, що на сьогодні є надзвичайно актуальним питання контролю за наявністю ГМО в насіннєвому матеріалі, оскільки в подальшому саме ця вирощена сировина є основою для виробництва готової продукції. Все більше сільськогосподарських культур вирощується з генетично модифікованим ДНК. Найчастіше це такі культури як соя, ріпак, кукурудза.

 Для початку, що таке ГМО?

Відповідно до Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», який регулює поводження з ГМО, генетично модифікований організм, живий змінений організм (ГМО) — будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів перенесення генів, які не відбуваються у природних умовах.

На даний час використання генетично модифікованих організмів регулюється Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів». Цей Закон регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками), розробниками, дослідниками, науковцями та споживачами генетично модифікованих організмів та продукції, виробленої за технологіями, що передбачають їх розробку, створення, випробування, дослідження,транспортування, імпорт, експорт, розміщення на ринку, вивільнення у навколишнє середовище та використання в Україні із забезпеченням біологічної і генетичної безпеки.

На сьогодні інформація про реєстрацію генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі на сайті профільного Міністерства відсутня. Тому, використання сортів сільськогосподарських культур, створених на основі генетично модифікованих організмів, у відкритих системах є незаконним.

 Як уберегтися від ГМО в насінництві?

При купівлі насіння рекомендуємо  перевірити наявність та чинність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння, звірити, щоб інформація зазначена в супровідних документах, відповідала нанесеній на етикетки пакувань. Вище вказані документи, відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», видаються лише на сорти рослин, які не є генетично модифікованими.

Крім того, перевірити наявність ГМО в насінні, яке планується придбати,можливо шляхом відбору проб від партій насіння та подальшої їх перевірки в акредитованих лабораторіях на визначення генетично модифікованих організмів. Наголошуємо, Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» передбачено, що порушення вимог цього Закону і прийнятих на його основі нормативно-правових актів, тягне за собою цивільну,адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом. У тому числі відповідальність несуть особи, які винні у використанні незареєстрованих генетично модифікованих організмів, або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних