Введено в дію нові порядки сертифікації насіння та садивного матеріалу

Дата: 24.11.2023 09:25
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 р. № 1210 «Про затвердження Порядків проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» визнано такою, що втратила чинність попередня постанова Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 р. № 97 “ Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал ”.

Відтепер замість одного Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал буде два окремих порядки, а саме:

Порядок проведення сертифікації насіння, видачі та скасування сертифікатів на насіння, який визначає процедуру проведення комплексу заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння, видачі сертифікатів на насіння та їх скасування (далі - Порядок);

Порядок проведення сертифікації садивного матеріалу, видачі та скасування сертифікатів на садивний матеріал, який визначає процедуру проведення сертифікації садивного матеріалу, видачі та скасування сертифікатів на садивний матеріал (далі – Порядок сертифікації).

У вищевказаних порядках передбачено послідовність дій щодо процесу сертифікації та видачі  відповідних сертифікатів, а також вказано, що:

кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує сортові якості (для насіння, вирощеного (виробленого) на території України), та сертифікатом, що засвідчує посівні якості, або їх копіями, засвідченими суб’єктом господарювання, якому видано такі сертифікати;

кожна партія садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу, та сертифікатом, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, або їх копіями, засвідченими суб’єктом господарювання, якому видано такі сертифікати.

Згідно з цими порядками, суб’єктами видачі сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння, і сертифікатів на насіння Організації економічного співробітництва та розвитку (далі — сертифікати ОЕСР), а також сортові якості садивного матеріалу є Мінагрополітики чи орган із сертифікації.

Суб’єктами видачі сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння та  товарні якості садивного матеріалу, є Мінагрополітики або органи з оцінки відповідності будь-якої форми власності.

Документи, які подаються суб’єктом господарювання відповідно до вимог Порядку  і Порядку сертифікації для проведення сертифікації, можуть бути подані в паперовій формі особисто, надіслані поштою (зокрема, шляхом надсилання електронних носіїв інформації, на яких збережено зазначені документи) або в електронній формі з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті.

У разі подання копій документів у паперовій формі вони повинні бути засвідчені власноручним підписом уповноваженого представника суб’єкта господарювання.

Щодо змісту Порядку

► В розділі «Визначення сортових і посівних якостей насіння» конкретизовано терміни подання до органу із сертифікації заявки на визначення сортових якостей насіння (далі-  Заявка).

► Дещо змінено перелік документів, які додаються до Заявки.

► Доповнено перелік підстав для відмови у проведенні польового оцінювання.

► Вказано, що відбір проб здійснюється аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами) з урахуванням обмежень, установлених Законом. Наведено перелік проб, які відбираються із кожної сформованої партії насіння аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) після формування суб’єктом господарювання партії насіння.

Суб’єкт господарювання замовляє діапазон номерів етикеток в органі із сертифікації відповідно до вимог до маркування та пакування насіння, встановлених Мінагрополітики.

► Змінено порядок присвоювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) номеру кожній сформованій суб’єктом господарювання партії насіння. Відтепер такий номер партії насіння складається з п’яти символів (UA-01-0001/00001-00).

► Розроблено порядок визначення посівних якостей насіння уповноваженим суб’єктом насінництва та розсадництва та оформлення органом із сертифікації відповідного сертифікату.

► Встановлено особливості видачі сертифіката на насіння Організації економічного співробітництва та розвитку.

► Введено новий розділ щодо особливостей сертифікації насіння,

що ввозиться на митну територію України.

► Уточнено підстави щодо скасування сертифікатів на насіння.

Щодо змісту Порядку сертифікації

► Наведено значення термінів візуальне інспектування (огляд), лабораторне дослідження, підщепа, розмноження садивного матеріалу, рослини “frigo”.

► Вказано про те, що саме передбачає процедура сертифікації та видачі відповідних сертифікатів, установлених Законом.

► Виписано процедуру визначення сортових і товарних якостей садивного матеріалу.

► Змінено порядок присвоювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) номеру кожній сформованій суб’єктом господарювання партії садивного матеріалу. Відтепер такий номер партії насіння складається з п’яти символів (UA-01-0001/00001-00).

► Щодо строку дії сертифікатів на садивний матеріал - передбачено, що сертифікат, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, дійсний до 31 травня року, наступного за роком, в якому його видано (крім рослин із закритою кореневою системою, рослин “frigo”).

Строк дії сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, для рослин із закритою кореневою системою, рослин “frigo” обчислюється з дня, наступного за днем складення протоколу відповідності товарних якостей садивного матеріалу, і становить один календарний рік.

► В окремому розділі  визначено особливості сертифікації садивного матеріалу, що ввозиться на митну територію України, та повторного визначення сортових і товарних якостей садивного матеріалу.

► Деталізовано підстави щодо скасування сертифікатів на садивний матеріал.

Вищезгаданими порядками затверджено нові:

форму сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння;

форму сертифіката, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу;

форму сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння;

форму сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу.

Звертаємо Вашу увагу, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом, а має лише інформаційний характер.

Головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва,

розсадництва та якості зерна

Палиця К.І.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних