Як впоратися Кодимській громаді з викликами сьогодення? Про це - на нараді з головними розпорядниками коштів

Дата: 31.01.2024 17:28
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Міський голова Сергій Лупашко провів розширену нараду із головними розпорядниками бюджетних коштів на предмет бачення роботи кожного в умовах обмеженого бюджету – 2024 року, освоєння коштів у 2023 і ґрунтовні, конкретних пропозицій щодо їх економного використання у поточному періоді.

Розпочали із найбільшого «споживача» бюджетних коштів - галузі освіти.

Перед цим зробимо невеликий, але показовий аналіз освітніх витрат. Заступник міського голови – начальник фінансового управління Руслан Онуфрієнко зазначив, що питома вага видатків на утримання закладів освіти становить 2/3 від усіх видатків, тобто 66 відсотків загального бюджету громади. Якщо у цифрах 2024 року - це близько 170 млн. грн. І лише 1/3 йде на утримання інших важливих галузей: медицини, соціальної сфери, культури, житлово-комунального господарства тощо.  Бюджет-2024 буде на 42 млн. грн. меншим. Як відомо, з нього вилучено 20 млн. грн. військового ПДФО (їх буде направлено до державного бюджету для допомоги ЗСУ), та на 22 млн. грн. зменшено базову дотацію громаді.

Ясність і обґрунтування у освітянське питання внесла директор Кодимського ліцею 1 Людмила Сільницька. Жодна економія не принесе результату, якщо не здійснити радикальних змін. Чи може бути так, що середні видатки на одного учня вказаного закладу становлять 34 тис. грн / рік, тоді, як наприклад, в одній із сільській шкіл – 70 тис. грн / рік? – ставить риторичне запитання директор. Звісно, така різниця говорить, що галузь потребує реформування. І найскорішого.    

До обговорення питання долучилася заступник міського голови із соціальних та гуманітарних питань Антоніна Москалюк. Якщо не вирішувати це питання тепер, то ми прийдемо до нульового результату, більш того - занепаду усієї громади. Не на нашу користь свідчить й проведений нещодавно аудит: жоден освітній заклад Кодимщини не відповідає вимогам формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти. Цей тривожний фактор має налаштувати усіх причетних до прийняття відповідних, хоч і складних, рішень.

Висновок і вимоги міського голови до усіх розпорядників бюджетних коштів однозначний: лише жорстка економія, робота на конкретний результат, визначеність у всьому, та прискорення вирішення питань, що тривалий час знаходяться на розгляді. Наприклад, на часі вже вирішити питання з генеральним планом міста та розширенням міського кладовища (відділ архітектури та містобудування); функціонуванням паспортного столу у ЦНАПі; виготовленням проєктно-кошторисної документації для реконструкції очисних споруд (відділ житлово-комунального господарства інфраструктури та капітального будівництва) тощо. Потрібно запровадити також усім без винятку жорсткий контроль за витратами палива, електроенергії, води. Стосується це також трудової дисципліни, кожний працівник повинен пам’ятати, що отримує заробітну плату за 8-годинний робочий день і добросовісно виконувати посадові обов’язки.

Сьогодні йде жорстока війна, говорить Сергій Лупашко, і ми не маємо права використати недоцільно жодну бюджетну гривню.

Економія коштів невиправдана лише у разі, коли йдеться про життя і здоров’я громадян, забезпеченість ліками і новим обладнанням. Це стосується медичної галузі, яка сьогодні функціонує і має великі плани на майбутній розвиток. Присутня на нараді гендиректор КНП «Кодимська лікарня» Лариса Волошина розповіла про стан справ у медичній галузі та освоєння бюджетних коштів у 2023 році. Вони використані на придбання та встановлення кондиціонерів, виготовлення документації для встановлення нових генераторів,
капітальний ремонт у окремому блоці лікарняного приміщення для розміщення сучасного гінекологічного обладнання, ремонт доріжки на території закладу, оновлення лінії електропередач, каналізаційної системи, заміну насосів та інше. У планах на майбутнє два пріоритетних напрямки: це встановлення томографа та акредитація лабораторії. На 2024 рік комунальною установою укладено договір з НСЗУ на 10 пакетів послуг, за якими лікарня отримуватиме фінансування.

За результатами проведеної наради кожний розпорядник коштів та керівник структурного підрозділу отримав від міського голови конкретні завдання з обґрунтованими термінами їх виконання.  

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних