Кіноклуб Docudays UA

Дата: 04.04.2024 14:26
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Кіноклуб Docudays UA

04 квітня 2024 року модератором кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA Подільського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області Вітою Ткачук було організовано перегляд документального фільму «Яма».

Мета заходу: за допомогою документального фільму підвищити рівень знань глядачів про права людини та рівень їхньої громадської активності, підняти актуальні проблеми сучасного суспільства.

Чеський кінодокументаліст Їржі Стейскал п'ять років знімав фільм-спостереження про київські Позняки, об’єктом уваги режисера стала неблагополучна, з погляду сучасних киян, родина з приватного будинку-недоречності Позняків, що стрімко забудовуються. Його короткометражний фільм «Яма» – один із найуспішніших за кордоном чеських документальних фільмів 2011 року.

Під час перегляду глядачі разом Наташою Юрченко прожили частинку її життя та перейнялися проблемами головної героїні, яка жила у маленькому селі, доки забудовники не вирішили зайняти цю місцевість. Її сім’я чинила спротив забудові, а тепер опинилася в пастці поміж висотних будинків. Наташа бореться за свій дім, згуртувавши довкола боротьби із забудовниками свою родину, намагається відвоювати клаптик землі. Після суду й пожежі вони відбудували хату й продовжують жити, як раніше. Вражає, з якою любов’ю жінка розповідає про кожне дерево своєї садиби, про домашніх тварин, про город. Вона не уявляє своє життя у багатоповерхівці, бо любить землю і будинок, який збудував її дід. «Земля у нас буде завжди» − слова героїні, які є головною ідеєю фільму та перегукуються з сьогоденням.

По закінченню фільму обговорили побачене. Присутня на заході у якості експерта головний спеціаліст служби у справах дітей Подільської військової районної державної адміністрації Марія Важницька поділись враженням: «Підтримую головну героїню Наталю, яка бореться за своє право власності на землю і будинок, який дістався їй у спадок від батьків, де вона народилася і зростала, де народилися й виросли її діти. Це історія про коріння, про малу Батьківщину, адже, де б не мешкала людина, є якесь місце, яке вона вважає своїм рідним і куди б хотіла повернутися».

Подільський районний сектор № 2

філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних