Куріння серед молоді

Дата: 24.04.2024 16:33
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

Тютюнопаління серед підлітків – це серйозна небезпека для здоров'я нації. Останнім часом значно збільшилась кількість курців електронних сигарет серед молоді. Пов’язано це з активним меседжем, що куріння тютюнових виробів для нагрівання є більш безпечним.

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що немає достовірних доказів того, що тютюнові вироби для нагрівання (ТВЕН) є безпечнішими для здоров’я. Переважна більшість досліджень, які говорять про зменшений рівень шкідливих речовин у диму, що утворюються при курінні тютюнових виробів для нагрівання, порівняно зі звичайними сигаретами, були виконані на замовлення тютюнових корпорацій із певними маніпуляціями, тому результати цих досліджень викликають сумніви.

Незалежні дослідження демонструють, що рівні 22 шкідливих речовин у 2 рази вищі у IQOS, ніж у звичайних сигаретах. Таким чином вживання ТВЕН асоційоване з такими самими ризиками для легеневої системи, як і для курців звичайних сигарет.

Не існує безпечного вживання тютюнових виробів. Нікотин є токсичним для людини за своєю природою а ще викликає важку психічну залежність. До 50% споживачів передчасно помирають від хвороб спричинених вживання тютюну. Згідно з даними Центру Громадського Здоров’я МОЗ України, щороку від хвороб спричинених курінням помирає 130 тисяч українців.

Велика загроза з появою електронних сигарет із різними фруктовими смаками полягає в тому, що збільшилась кількість курців серед дітей та підлітків, а також молодих жінок. Поширеність вживання тютюну та нікотину зросла удвічі за 7 років серед жіночого населення. І саме серед жінок найбільш популярними є тютюнові вироби для нагрівання. А діти і підлітки зараз починають своє знайомство із курінням саме з ТВЕН, вважаючи його менш шкідливим.

Отже, чому насправді це не так і які зміни відбуваються в нашому організмі від паління електронних сигарет. Перша шкода – це канцерогенний вплив на клітини організму. Його спричиняє речовина, яка міститься в електронній сигареті – пропіленгліколь, який при нагріванні перетворюється на пропіленоксид – сильний канцероген, що сприяє мутації здорових клітин у злоякісні (ракові). Друга шкода від електронних сигарет, вейпів та кальянів – нікотин. Ця речовина негативно впливає на серцево-судинну та нервову систему. Унаслідок цього може розвинутись атеросклероз судин, інфаркт міокарда чи інсульт головного мозку.

Також нікотин впливає на репродуктивну систему як чоловіків, так і жінок – знижується фертильність (здатність до запліднення).

У кладі електронних пристроїв для куріння є ароматизатори – діацетил та ацетилпропіоніл, які сприяють склерозу альвеол, через що порушуються дихальна функція легень та розвиваються хронічні захворювання легень. Також є у їх складі ще й акролеїн, сполука, що утворюється при нагрівання гліцерину. Акролеїн може спровокувати астму та хронічні захворювання легень.

Електронні пристрої часто є не якісними, сировина для їх виготовлення не найкращого гатунку. Вони є вибухонебезпечними.

Від вживання вейпів можна померти? Так, лише в США станом на 2019 рік зафіксовано 34 випадки смерті від опіків дихальних шляхів після паління вейпів.

Отже безпечного паління не існує. Не будьте ні активними, ні пасивними курцями!

Подільське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних