«Десять років відчуження». Центр пробації до 38-ї річниці Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2024 08:07
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

25 квітня 2024 року на базі Подільського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області відбувся перегляд фільму з колекції Мережі DOCU/CLUB медіапросвіти з прав людини Docudays UA відбувся перегляд документального фільму «Десять років відчуження».

Мета заходу: за допомогою документального кіно вплинути на формування екологічної свідомості, відповідальності за сучасне та майбутнє життя, розуміння значення екології та енергетики у сфері прав і свобод людини.

Минуло 38 років з того чорного квітневого дня, коли ядерна катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції розділила наше життя на «до» і «після». Назва мало кому відомого до тієї пори українського містечка перетворилася на слово, з яким асоціюється трагедії всесвітнього масштабу. Ця катастрофа стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей та за економічними збитками.

Фільм «Десять років відчуження» складається з коротких сюжетів, які режисер Сергій Буковський та його творча група зняли напередодні 10-річчя трагедії на Чорнобильській АЕС. Ідея режисера полягала в тому, щоб телеканал СТБ за два тижні до трагічної дати міг щодня показувати документальні свідчення наслідків катастрофи. Ідею підтримав департамент документальних проектів компанії «Internews» і в 1996 році міні сюжети виходили в ефірі СТБ – щодня після програми «Вікна». Після виходу в ефір творча група вирішила скласти сюжети в один фільм, який показує стан зони – людей, що живуть там, їхні домівки, проблеми, з якими вони зустрічаються, – і все ж таки залишаються там. Це – одна з рис українського характеру – не полишати місце народження, свою домівку. Фільм отримав Гран Прі Міжнародного Мандрівного фестивалю «Оксамитовий сезон» 1996 року

Під час обговорення торкнулися важливості альтернативності електроенергії. Фільм допоміг глибше зрозуміти весь трагізм становища, в яке потрапили мільйони людей, та дізнатися історичні відомості про техногенну катастрофу XX століття.

Підсумовуючи захід, запрошена на показ у якості експерта начальник Служби у справах дітей Кодимської міської ради Олена Рожко наголосила: «Чорнобиль – один із епохальних поворотів не тільки української історії, але і всього людства. Біль і мужність Чорнобиля сповнює наші серця тривогою та неспокоєм. Тільки через багато років проходить до нас переосмислення масштабів цієї трагедії і подвигу ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Ми маємо зробити все, щоб у майбутньому подібні катастрофи ніколи не повторювались, а пам'ять про цих людей жила у наших серцях».

 

Подільський районний сектор № 2

філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних