Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує громадян Подільського району

Дата: 19.07.2024 13:05
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло?

Окупанти продовжують обстрілювати нашу енергетичну інфраструктуру, тож останнім часом вся країна потерпає від вимушених вимкнень електроенергії. Зберігання харчових продуктів в таких умовах може бути викликом, особливо влітку, адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. Сьогодні нагадаємо, як краще зберігати їжу в умовах блекаутів.

Як підготуватися до відключення електроенергії?

- Сформуйте запас льоду

- Тримайте кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.

- Розгляньте купівлю холодильних елементів. Їх можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.

- Підготуйте запас консервів і сухих продуктів. Запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, круп та горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.

Що робити, коли вимкнули електроенергію?

- Використовуйте лід та холодильні елементи.

- Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотирьох години, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.

- Розділіть продукти. Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.

- Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими. Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48.

Спосіб заповнення холодильника та морозильної камери

Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

Як діяти після відновлення електропостачання?

- Перевірте температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.

- Огляньте продукти на наявність ознак псування. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.

- Дотримуйтесь принципу «якщо є сумніви – у смітник»

Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.

Про що ще важливо пам’ятати?

- Готуйте менші порції. Якщо готувати стільки, скільки можете з’їсти за один прийом їжі, можна уникнути псування залишків.

- Зберігайте мінімальні запаси продуктів. Закуповуйте лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.

Які є альтернативи холодильника?

- сумки-холодильники;

- термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);

- льох або підвал;

- термічна обробка продуктів.

Рекомендуємо переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії, а вам – їсти без ризиків для здоров’я. Тримаймося!

Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує операторів ринку харчових продуктів.

Звертаємо увагу операторів ринку, що в умовах війни систематичне відключення світла в регіонах України негативно впливає на виробництво та реалізацію харчових продуктів. Без світла не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова продукція може зіпсуватися. При недотриманні температурних режимів зберігання харчові продукти можуть стати небезпечними для споживання.

Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів тощо), рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електричного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо), з метою недопущення псування харчових продуктів. Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно намагатися дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

Разом із цим, з метою забезпечення економії електроенергії суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватись наступних рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).

Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:

- продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;

- продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;

- продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;

- продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;

- продукти герметично запаковані та відкриті.

Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів.


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних