Хто такий патронатний вихователь?

Дата: 24.07.2024 11:20
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

Патронатний вихователь – це спеціаліст, який пройшов відповідну підготовку за Програмою та на договірній основі здійснює тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в своїй родині, та який має:

досвід виховання власних дітей чи досвід професійного виховання дітей;

задовільний стан здоров’я;

добровільного помічника (повнолітній член родини, який проживає на спільній території);

відповідні умови проживання (з окремою кімнатою для патронату).

Також, не має судимості та досвіду позбавлення батьківських прав.

Суть патронату – у забезпеченні сімейного догляду дитині, яка тимчасово залишилися без батьківського піклування, а також – у забезпеченні вирішення кожного такого випадку у спосіб, який відповідатиме найкращим інтересам дитини за умови підтримки її біологічної сім’ї.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім'ї або є рідними братами та сестрами, в тому числі братами та сестрами вже попередньо влаштованих до сім'ї патронатного вихователя дітей (не залежно від їх кількості, віку та статі).

На період запровадження в Україні надзвичайного або воєнного стану, до сімʼї патронатного вихователя за необхідності та за згодою патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які не є рідними братами та сестрами або такими, що виховувались в одній сімʼї. При цьому враховуються наявні житлові умови та згода патронатного вихователя, а чисельність влаштованих дітей, які не є членами однієї сімʼї, не може перевищувати пʼяти осіб.

Який термін перебування дітей під патронатом?

Термін перебування дитини у сімʼї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини та з урахуванням результатів оцінки рівня безпеки або оцінки потреб сімʼї/особи.

Орган опіки та піклування у разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини у сімʼї патронатного вихователя понад зазначений строк, може прийняти рішення про його продовження понад шести місяців, відповідно до висновку міждисциплінарної команди.

В умовах воєнного стану строк перебування дитини в сімʼї патронатного вихователя визначає служба у справах дітей з урахуванням обставин надзвичайного або воєнного стану. Дитина може перебувати до закінчення війни і протягом місяця після закінчення скасування воєнного стану.

Які документи потрібно подати кандидатам?

заяву про намір стати патронатним вихователем;

2. копії:

паспортів кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника, паспорта іноземця або посвідки на постійне проживання, що посвідчує особу без громадянства;

свідоцтва про шлюб або інший документ, що підтверджує родинні стосунки або сімейні відносини кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника;

документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

3. висновки про стан здоров’я кандидатів та осіб, які фактично проживають разом з ним;

4. довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, кандидата у патронатні вихователі та членів сім’ї, які досягли 14-річного віку і проживають разом з ним;

5. заяву про згоду на влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя від усіх членів сім’ї, а також осіб, які фактично проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі, в тому числі біологічних дітей, якщо вони досягли такого віку та розвитку, що можуть її висловити;

Фінансування патронату (призначення та виплату) забезпечують міські/районні УПСЗ

1. Грошове забезпечення за надану патронатним вихователем послугу:

5-ть прожиткових мінімумів для працездатних осіб

Станом на 01.01.2024р. 30 28 грн х 5 = 15 140 грн.

2. При влаштуванні 2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%

3. Сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя -із розрахунку грошового забезпечення + оплачувані патронатному вихователю дні перепочинку від 7 до 19 днів між влаштуваннями патронатних випадків.

ДЛЯ УТРИМАННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БАЗОВИХ ПОТРЕБ кожної влаштованої під патронат дитини ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ щомісяця отримує соціальну допомогу в розмірі

3 мінімальних зарплат (3,5 - для ФОПів з урахуванням, що вони самостійно сплачують ЄСВ та єдиний податок)

станом на 01.07.2024 р.:

на дитину до 6 років: 2.563 грн. х 3 = 7.689 грн.

( для ФОП х 3,5=8.970 грн.)

на дитину від 6 до 18 років: 3.196 грн. х 3 = 9.588 грн.

(для ФОП х 3,5 =11.186 грн)

На влаштовану під патронат дитину з інвалідністю виплата складає 3,5 прожиткових мінімуми відповідно до віку дитини.

Робота помічника патронатного вихователя оплачуватиметься. Помічник може бути ФОПом (потрібні ті самі КВЕДи, що і для патронатного вихователя). Розмір оплати становитиме 1 мінімальну зарплату на місяць.

Якщо вам цікаво та ви хотіли б створити патронатну сім'ю, звертайтеся до служби у справах дітей Кодимської міської ради та до Центру надання соціальних послуг Кодимської міської ради за адресою : м.Кодима, вул.Соборна, буд.88. Дякуємо за увагу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних