9 травня - вікопомна дата в історії українського народу

Дата: 09.05.2021 15:41
Кількість переглядів: 647

 

Фото без опису

9 травня був, є та назавжди залишиться для Українського народу вікопомною датою, головним святом - Перемоги у Другій світовій війні, святом єднання поколінь.

Розчулено несуть ветерани живі квіти до пам’ятних місць, згадують битви, пройдені роки, поминають товаришів по зброї, відтворюють щоденно у своїм серці бої, осмислюють минуле і оцінюють теперішнє.

Чи переймаємося ми їх болем? Чи прагнемо якнайдовше зберегти пам’ять про події 76-річної давнини? А чи знаємо ми свою історію?

На жаль, нам до цих пір невідомо багато імен, полеглих у боротьбі проти нацизму.

На землях Кодимщини є також чимало пам’ятних місць, у яких надійно законсервована історія воєнних подій. Розповіді про них холодить у жилах кров. Намагаємося прочитати надписи, запам’ятати імена на холодному камені. А там: «На цьому місті полягли... Невідомих ...». Дізнаємося від дослідників: визволяючи наш край, загинуло 916 осіб. З них майже 200 - невідомих солдатів. За окремим свідченнями, багато хто знищував капсулу з даними про себе, даючи рідним шанс якнайдовше вірити у їх повернення.

Сьогодні міський голова Сергій ЛУПАШКО, голова громадської організації Іван ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ, ветеран Другої світової війни Іван Семенович ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, представники військових формувань та громадськості відвідали пам’ятники, поховання на території міста Кодима, поклали гірлянди та живі квіти, у хвилині мовчання вшанували загиблих, вклонилися незабутньому, навіки закарбованому в серцях звитяжному подвигу кожного, хто воював, загинув, був закатованим, зрадженим у роки війни, тим, хто повернувся до мирного життя і відбудовував країну.

Площа Перемоги, площа Гусєва (поховані воїни-визволителі), Кодимський «Бабин яр», де масово знищили євреїв, меморіальна дошка на площі Ганни Пашкевич (місце страти п’яти партизан і підпільників), монумент-поховання на околиці міста. Там загинули 4 бійця танку Т-34 та 12 піхотинців від пострілу з німецького панцерника, курсуючого по лінії Вапнярка-Слобідка для прикриття відступу нацистських військ. Цими місцями позначилася війна на теренах Кодимщини.

Наша історична минувшина не повинна згинути з роками, стати простим каменем. Вічна пам’ять і шана звитяжному бойовому духу, згуртованості, патріотизму людей того часу, повинна вдихнути в нього життя, зберегти історичну правду і передати її нащадкам.

З Днем великої Перемоги, шановні мешканці і гості Кодимщини!

Вічна слава героям!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних