Відтворений у бронзі, Станіслав Скальський знайшов своє почесне місце на Кодимщині

Дата: 16.08.2021 09:11
Кількість переглядів: 547

Фото без опису

Цими вихідними на Кодимщині відбулися зворушливі події, які відновлюють історичну пам’ять про героїв, народжених на нашій землі, поєднуючи у спільних спогадах два братніх народи – український і польський.

Йдеться про Станіслава СКАЛЬСЬКОГО, польського військового льотчика, найкращого аса польської винищувальної авіації часів Другої світової війни, бригадного генерала та у повоєнні часи - політика. Народився він 27 листопада 1915 року в містечку Кодима Балтського повіту Подільської губернії.

Лише три роки майбутній льотчик прожив у Кодимі, але на історичних скрижалях навіки буде відображена дата та місце його народження на нашій з вами землі.

У селі Лабушне, батько майбутнього авіатора Шимон Скальський, управляв експериментальною агрономічною станцією в маєтку князя Трубецького. Відтепер меморіальна дошка з його ім’ям встановлена у центрі. Надпис свідчить: «Шимон Едмунд Скальський

*1881 рік – Савчине –

Крижопільській район

+ 1950 – Біловежа (Польща)

Агроном в садибі князя Трубецького,

в селі Лабушне: 1913-1918 роки.

Селяни називали його

??Добрий господар??.

Батько генерала

Станіслава Скальського –

аса польської авіації Другої світової війни».

14 серпня, за ініціативи настоятеля Парафії Римо – Католицької церкви «Преображення Господнього» Лукаша Грона, відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки. З цієї нагоди з Польщі прибули численні гості. Перший заступник міського голови Олег ЧЕРНІЙЧУК разом з племінницею та похресницею Станіслава СКАЛЬСЬКОГО Іоанною СКАЛЬСЬКОЮ зняли покриття і пам’ятна дошка відкрила сельчанам постать з їх історичного минулого.

15 серпня ще один захід буде вписано в літопис нашого міста, зокрема, Кодимського історико-краєзнавчого музею. Представники влади, запрошені на захід гості, Польське панство (представники проєкту товариства Anthhsll з міста Люблін, польського консульства з міста Одеси, кіностудії “TVR POLONIA” та “LUBLIN”, товариства ім. Адама Міцкевича в Одесі, ) з великою гордістю за свого героя, з повагою до землі, де він народився, відкрили бюст військовому льотчику Станіславу СКАЛЬСЬКОМУ.

Зворушливі слова від представників дружньої делегації прозвучали в день подвійного для них свята, який водночас є й Днем польського війська: без історичної пам'яті неможливе відтворення історії суспільства. І дуже приємно, що наші народи мають спільних героїв, а також спільні традиції їх вшанування. Розчулена перебуванням на землі предків Іоанна СКАЛЬСЬКА, передала велике вітання і подяку від своєї родини усім причетним до цієї величної події. Адже сьогодні, відтворений у бронзі, Станіслав Скальський повернувся до місця, де народився і знайшов своє почесне місце.

Українську сторону на заході представляли: заступник Кодимського міського голови Олег ЧЕРНІЙЧУК, голова Подільської райдержадміністрації Михайло ЛАЗАРЕНКО, голова Подільської районної ради Софія ХОДЮК, декан Одеського національного університету ім. Мечникова, професор, доктор історичних наук В'ячеслав КУШНІР. Вони радо привітали гостей та зазначили, що ця подія є обопільним досягненням двох країн — України та Польщі, що сприятиме подальшому розвитку дружніх стосунків. Маючи спільних героїв, навіки пов’язані минулим, маємо спільну історію. Олег ЧЕРНІЙЧУК подарував Іоанні СКАЛЬСЬКІЙ книгу видатного українського письменника Богдана СУШИНСЬКОГО “Польський пілот із Кодими” - на згадку про Україну.

Із задоволенням гості послухали пісні у виконанні музичних колективів “Консонанс ретро”, “Джерела” і “Мазурі”; переглянули фільм-спогад про нашого земляка, польського винищувача Станіслава СКАЛЬСЬКОГО та здійснили екскурсію музеєм, оглянувши усі його експонати.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних