Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавлення волі

Дата: 24.07.2023 15:35
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

21 липня 2023 року на базі Кодимського районного суду Одеської області начальником Подільського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області Мариною Кобзар у рамках робочої зустрічі з керівником апарату суду – Юлією Спатерук та працівниками апарату суду, було обговорено тему: «Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавлення волі». Обговорено період історичного становлення та преваги такої системи.

Так, начальником Подільського РС №2 з питань пробації Мариною Кобзар, було наголошено, що  «Пробація» — це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі вона існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений в 2015 р.

В ході обговорення було наголошено, що, по-перше, пробація — це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, а система. Вона передбачає в т. ч. і покарання, альтернативне позбавлення волі. По-друге, головною метою пробації є безпека суспільства. Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства.

Законодавство України, впевнено рухається шляхом гуманізації вітчизняного суспільства, та робить дієві кроки в цьому напрямку. Одним з таких кроків на нашу думку є те, що Міністерство юстиції розробило законопроекти,  які пропонують альтернативне покарання замість позбавлення волі, а сааме проекти Законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності». Впродовж останніх років наша країна впевнено рухається шляхом глибоких і структурних реформ. Трансформації, що відбуваються сьогодні в усіх ключових напрямках життя держави, є фундаментом для якісних змін у середньостроковій перспективі, основою для підвищення добробуту та рівня життя нас із вами – громадян України.

Зазначеними законопроектами пропонується запровадити новий вид покарання – пробаційний нагляд. Передбачається, що пробаційний нагляд застосовуватиметься і як основне, і як додаткове покарання. В першу чергу, зміни розраховані на ті випадки, де наразі суд в якості покарання призначає обмеження волі або арешт, тобто особа обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, що відносяться до категорії нетяжких. В якості ж додаткового покарання пробація може бути застосована, якщо суд призначив людині інший вид покарання, наприклад, виправні роботи чи штраф.

Також в ході зустрічі було проінформовано працівників суду та суддів Кодимського районного суду Одеської області про затвердження пробаційних програм «Подолання домашнього насильства», для повнолітніх та неповнолітніх суб’єктів пробації, які затверджені наказом Міністерства юстиції України від 27 червня 2023 року. Метою Програм є досягнення позитивних змін у поведінці суб’єктів пробації через розвиток у них ненасильницьких поведінкових моделей,подолання дисфункційних установок влади, контролю та превалювання над членами сім’ї, а також шляхом формування навичок саморегуляції психоемоційних станів, управління гнівом й агресивною поведінкою, формування установок рівності та партнерства.

 

 

 

 

Подільський районний сектор №2

Філії державної установи «Центр пробації»

В Одеській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних