Відбулася чергова сесія Кодимської міської ради. Депутати не згодні

Дата: 23.08.2023 16:39
Кількість переглядів: 73

 

Фото без опису

23 серпня відбулася тридцять шоста сесія Кодимської міської ради VIII скликання, яку провів міський голова Сергій Лупашко.

Після хвилини мовчання за загиблими захисниками України та виконання Гімну України засідання розпочалося.

Депутати привітали із 70-річчям депутата міської ради, заслуженого аграрія, директора СТОВ «Лан», відомого спонсора і мецената громади Анатолія Афтенійовича Хортюка. Щиро бажаємо нашому земляку, вірному другу Кодимщини віка, здоров’я, миру та перемоги!

Минулої сесії від депутатів (ініціатор Микола Сорочан) надійшов усний запит щодо конкретизації мінімального податкового зобов’язання  зі сплати податків і зборів від виробників сільськогосподарської продукції. Заступник міського голови – начальник фінансового управління Руслан Онуфрієнко, відповідаючи, деталізував отримані суми від кожного аграрного формування.

Далі, впродовж роботи, проєкти рішень, напередодні ретельно опрацьовані депутатами на профільних комісіях, були підтримані на сесії.

Депутати проголосували за рішення, попередньо схвалені на засіданні виконавчого комітету міської ради, яке відбулося 22 серпня, зокрема - про внесення змін до Програм: забезпечення територіальної оборони; фінансування заходів цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки; поховання померлих (загиблих) військовослужбовців, учасників бойових дій внаслідок російської агресії та війни в Україні; комплексного розвитку житлово-комунального господарства; соціальної підтримки населення;  затвердили звіт про виконання бюджету Кодимської територіальної громади за I квартал 2023 року і зміни до бюджету.

Резонансним на пленарному засіданні стало питання про затвердження плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Кодимської міської ради на 2023-2024 роки. Вісім депутатів (Тетяна Бородіна, Микола Сорочан, Олександр Калініченко, Олександр Євтодій, Олена Бобришова, Сергій Трегубчак, Сергій Купцов та Олег Косаренко) при голосуванні утрималися від його прийняття,  в той час коли «за» проголосували 11. В результаті цього рішення прийняте не було. Серед причин називали: необхідність збереження сіл і мережі освітніх закладів в них; поганий стан доріг, що становить небезпеку для підвозу учнів; потрібно вивчити думку батьків, вчителів, старост, лідерів громадської думки;  реформа не на часі тощо. Депутат Олександр Калініченко запропонував звернутися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України з пропозицією відтермінувати/продовжити строки реформи галузі освіти аж поки держава не забезпечить усі підстави для успішної її проведення.

В противагу цьому доповідач начальник відділу освіти, молоді та спорту міської ради Наталя Мельник, заступник із соціальних та гуманітарних питань Антоніна Москалюк, депутати Любов Пелюх та Віталій Романенко навели аргументи, чому прийняття плану оптимізації необхідне. В той час, коли утримання одного учня в середньому коштує державі близько 29 тис. грн., у громаді є школи, де ця цифра перевищує 60, а то й 70 тис. грн. А з часом, якщо ситуацію кардинально не змінити, громада не зможе утримувати ці освітні заклади. Окрім того, якість освіти у них набагато нижча. Наразі держава планує реформу старшої школи. І вона неминуча. «Депресивна мережа освіти – депресивна громада». Це думка Олега Фасолі, експерта Шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» SKL International, який нещодавно був спікером Освітнього форуму у Кодимі. Проведення оптимізації, створення єдиного ліцею на базі однієї із шкіл громади дасть галузі «зелене світло», щоб потрапити у загальну мережу ліцеїв Одеської області, - у цьому переконаний міський голова Сергій Лупашко. До того ж, ліцеї у загальній мережі фінансуватимуться з державного бюджету. Ця перевага у подальшому дозволить «не розпорошувати» учнів Кодимської громади по інших територіях Подільського району. Однак, ці докази не стали переконливими для багатьох депутатів. Рішення не прийняли.   

Слово взяв староста Руслан Хілобок і зазначив, що старости, як представники органів місцевого самоврядування, готові до підтримки державної реформи освітньої галузі і співпраці. У цей час потрібна консолідація зусиль і розуміння того, що відбувається. «Тягнути у різні боки» - це шлях в нікуди. Але питання потрібно досконало вивчити.

Сесія завершилася прийняттям 97-ти питань порядку денного.

У «різному» депутат Олександр Калініченко, від створеної минулої сесії групи «Рідна Кодимщина» запропонував провести інвентаризацію центра міста, направити «пасивні» платежі (накшталт, послуги державного реєстратора, які йдуть до бюджету сусідньої громади) у міський бюджет та перевірити облік і використання зрізаних у місті дерев.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних