Стояли, стоїмо і будемо стояти разом з Україною!

Дата: 18.12.2023 08:17
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Річне підсумкове засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбулося у Львові 15 грудня, зібрало на одному майданчику фактично всю повноту влади в Україні. Участь у ньому взяли Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та міністри Уряду, народні депутати, начальники обласних та районних військових адміністрацій, голови територіальних громад, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, обласних і районних рад.

Крім цього, до масштабного заходу долучилась ціла низка європейських і світових політиків та дипломатів, представників міжнародних організацій, більшість із яких не лише активно допомагають нашій країні у політичній, військовій та фінансовій площині, але і неодноразово долучалися до роботи Конгресу.

Так, до учасників засідання звернулись Президент Литви Ґітанас Науседа,  Міністр оборони Естонії Ханно Певкур, Міністр земель, інфраструктури та транспорту Республіки Корея Вон Хі Рьон, Президент Комітету регіонів Європейського Союзу Васко Кордейру, Президент Палати місцевих рад Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Бернд Фьорінгер, Міністр-президент Фламандського уряду Бельгії Ян Ямбон, Голова федеральної землі Штирія Республіки Австрія Крістофер Дрекслер,  Спецпредставниця Сполучених Штатів з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, Спеціальний уповноважений Президента Франції з питань економічної допомоги та відновлення України П’єр Ельброн, Спеціальний посланник з питань відновлення України Міністерства закордонних справ Фінляндії Антті Вянська, Верховний комісар УВКБ ООН Філіппо Гранді, Директорка Регіонального бюро ПРООН з питань Європи Івана Живковіч та Директор Генерального Директорату Європейської Комісії з питань регіональної політики Славомір Токарський.

Засідання Конгресу співпало у часі із історичною подією: рішенням європейських лідерів про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу. Саме цьому, а також можливостям, які відкриваються перед нашою країною, були присвячені їх звернення.

Першим учасників Конгресу привітав великий друг України — Президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа. Він наголосив, що в останні 10 років, з часів Революції Гідності, українці зробили значний крок уперед до того, аби стати процвітаючою, інноваційною, європейською країною.

«Ви проводите реформи за надскладних обставин, але ви здійснюєте це наполегливо, попри жахливі наслідки війни для вашої країни. Я захоплююсь силою української нації. Я захоплююсь вашим прагненням дати краще життя своїм людям. І ви заслуговуєте на це. Це відкриє нову віху в історії України», — зазначив він.

Фото без опису

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур під час звернення до учасників Конгресу запевнив всіх присутніх у непохитній підтримці Таллінном Києва в повномасштабній війні проти Росії. Наразі країна виділяє на військову допомогу Україні 0,25% ВВП. Певкур висловив впевненість, що разом союзники зможуть посилити допомогу Україні, взявши на себе довгострокові зобов’язання.

«Наша стратегічна мета — змінити розрахунки кремлівського режиму і позбавити їх шансу на успіх. Рішучим політичним рішенням і стратегічним підходом нам вдасться перемогти у цій війні», — зазначив він.

Фото без опису

Президент Комітету регіонів Європейського Союзу Васко Алвес Кордейру, який активно долучається до розширення горизонтів співпраці Конгресу з представниками регіональних та місцевих влад по всій Європі й залучає їх до підтримки України, запевнив, що Комітет регіонів ЄС незмінно підтримуватиме Україну, її територіальну цілісність, суверенітет та єдність і допомагатиме українським громадам подолати шлях до Європейського Союзу.

«Ми будемо продовжувати твердо підтримувати вас у протистоянні російській агресії, що досі триває. Якщо говорити конкретніше, то ми підтримуємо розбудову спроможності українських міст та регіонів, щоб підготувати їх до процесу вступу вступу до ЄС», — зазначив він.

Фото без опису

Свою повагу Українському народові у зверненні до учасників Конгресу висловив Президент Палати місцевих рад Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Бернд Фьорінгер.

Європейський Конгрес упродовж багатьох років працює з українськими органами місцевої та регіональної влади для сприяння децентралізації, посилення місцевого самоврядування та створення в Україні сильних демократичних міст, містечок і регіонів.

Фьорінгер відзначив роль громад у боротьбі проти російського ворога, зауваживши, що децентралізація призвела до неймовірної стійкості місцевих лідерів та дала засоби реагувати на агресію москви. Саме Бернд Фьорінгер є ініціатором онлайн-платформи Cities4Cities, розробленої торік для підтримки українських міст у пошуку партнерів. Вона стала майданчиком для об’єднання запитів та потреб українських міст із можливостями, знаннями, досвідом та пропозиціями інших міст Європи.

«Конгрес підтримує вас. Ми стояли з вами вчора, ми стоїмо з вами сьогодні, ми будемо з вами завтра. Ви маєте нашу беззастережну підтримку у ваших зусиллях побудувати стійкі міста, містечка та регіони для сильнішої, ніж будь-коли, України!», — наголосив він.

Про безумовну підтримку України у війні проти російських загарбників, а також на шляху до розбудови демократії говорила  і спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер. Вона вже не вперше бере участь у засіданні Конгресу і назвала його осередком рушіїв економічного розвитку і відновлення України та лабораторією демократії.

Пріцкер повторила чітку позицію Сполучених Штатів та Президента Джо Байдена, що їх прагненням є перемога України.

«Ми прагнемо побачити, що Україна переможе у цій війні. Це і є наша мета. Будьте певні, стратегічна наснага лишається на українському боці. Українські відважні військовослужбовці відвоювали 50% територій, які колись були загарбані Росією. За нашої колективної підтримки українці долають російські спроможності, знищивши їх вже наполовину», — сказала вона.

Пенні Пріцкер наголосила, що Америка з початку повномасштабного вторгнення вже надала Україні 74 млрд доларів економічної допомоги для того, щоб наш народ мав можливість вистояти і перемогти, а також відновитись після руйнівної війни.

«Я особисто буду вашим помічником у відновленні!», — пообіцяла дипломатка.

Фото без опису

Масштабну підтримку українським громадам та Уряду надає Програма розвитку ООН із підвищення стійкості та відновлення. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Програма надавала критично важливу підтримку місцевим органам та громадам у забезпеченні життєво важливих послуг та реагування на критично важливі потреби. За ініціативи ПРООН реалізується ціла низка проєктів як з відновлення, так і з метою зміцнення соціальних зв’язків, дотримання прав людини, забезпечення інклюзивності, захисту та розширення можливостей для всіх без винятку людей. Директорка Регіонального бюро ПРООН з питань Європи і СНД Івана Живковіч відзначила що передумови ефективного реагування на виклики воєнного часу створили реформи децентралізації.

«Це створює можливості запровадження інноваційних структур врядування на місцевому рівні, створенні функціоналів і компетенцій місцевих органів влади, а також забезпечує зворотній звʼязок», — зазначила Івана Живковіч.

Фото без опису

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді у своєму зверненні відзначив сміливість та мужність українців, які майже два роки протистоять російській агресії. УВКБ, яке наступного року відзначатиме 30-річчя роботи в Україні, з першого дня повномасштабного вторгнення  у тісній співпраці з Урядом, ОВА та місцевими владами долучилося до гуманітарної підтримки людей, які постраждали від війни.

Зокрема, за словами Верховного комісара, ⁠6,8 млн осіб отримали пряму допомогу,  ⁠1,35 млн осіб взяли участь у програмі фінансової підтримки, 23 тисячі українських сімей отримали житло, відновлено вже 650 шкіл, ЦНАПів і соціальних хабів.

«Всю цю роботу спільно з органами влади продовжимо проводити і у 2024 році», — зазначив Філіппо Гранді, пообіцявши відвідати Україну до річниці створення місії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних