Звіт міського голови Сергія Лупашка за 2023 рік

Дата: 09.01.2024 09:44
Кількість переглядів: 187

Фото без опису

КОДИМСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА СЕРГІЙ ЛУПАШКО: «ВІРА В ПЕРЕМОГУ – НАША МОТИВАЦІЯ ДО РОБОТИ НА МАЙБУТНЄ»

Закінчився 2023 рік, а отже, настав час підбити його підсумки. Два довгих роки ми живемо і працюємо в умовах виснажливої війни. Хоча на нашій Кодимщині, дякувати Богу і Збройним силам України, не вибухають рашистські снаряди, не господарює агресор, та воєнний стан позначається на нашому житті, на пріоритетах, планах, на праці та успішності втілення в життя задумів.

ПРОПОНУЄМО ВАШІЙ УВАЗІ ЗВІТ КОДИМСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ СЕРГІЯ ЛУПАШКА.
РОБИМО ВСЕ, ЩОБ НЕ ВТРАТИТИ, А ПРИМНОЖИТИ НАДБАННЯ ГРОМАДИ


Йдучи на вибори у 2020 році, я був сповненим оптимізму і виношував далекосяжні плани розвитку Кодимської громади, її перетворення на край, благодатний для тих, хто прагне працювати і заробляти; тих, хто хоче інвестувати та отримувати прибутки; хто мріє жити, створювати сім’ю, народжувати і виховувати діток у рідній стороні, на малій Батьківщині. Я не сумнівався: якщо дружно взятися за справу, все вдасться: і інвестиції залучити, і підприємства відкрити, і середньому та малому бізнесу дати поштовх до розвитку, і робочі місця для мешканців громади створити. Попри те, що для мене, до того часу бізнесмена, керувати органом самоврядування було абсолютно новим напрямком діяльності; попри те, що від самого початку каденції на нас посипалися біди (ковід, повномасштабне вторгнення), я не відмовився від своїх планів. Всупереч перешкодам міська рада під моїм керівництвом робить усе можливе, щоб втілити їх в життя.

Сьогодні головне завдання влади на місцях, на мою думку, звести до мінімуму вплив війни на життя мешканців громади, на функціонування закладів, підприємств та установ, які працюють на її території.

Тільки непохитна віра в перемогу спонукає до роботи на майбутнє. Буде перемога – буде й завтрашній день! Ми – не зневірені, тому не опускаємо рук, а наполегливо працюємо задля того, щоб громада в майбутнє увійшла гідно. Ми робимо все, щоб надбання громади не руйнувалися, не втрачалися, а примножувалися – всупереч війні. В цьому я як міський голова бачу свою місію і радий, що таке бачення поділяє моя команда, сформована протягом трьох років, та депутатський корпус, який приймає важливі стратегічні рішення, що дають громаді можливість рухатися вперед.

СЬОГОДНІШНЄ СТАНОВЛЕННЯ «КОДИМАКОМУНСЕРВІСУ» – ОСНОВА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ЗАВТРАШНЬОЇ КОДИМЩИНИ

Одним з моїх пріоритетів від самого початку була і є комунальна сфера, яка раніше перебувала в ганебному занепаді. А гарна робота комунального підприємства – це основа благополучної громади у будь-які часи: і при пандемії, і під час війни людям потрібне стабільне водозабезпечення, водовідведення, вирішення проблем з твердими побутовими відходами, ремонтом доріг тощо.

Фото без опису
Тому я поставив перед собою конкретне і чітке завдання – реанімувати КП «Кодимакомунсервіс», відновити житлово-комунальне господарство задля благоустрою громади. Так, це було не просто і не дешево, чим мені інколи дорікають опоненти. Але воно того варте.

У 2023 році на благоустрій відділом житлово-комунального господарства з бюджету було перераховано 9151,10 тисячі гривень, з яких 614,60 тисячі пішло на потреби старостинських округів. Мені особливо приємно, що КП «Кодимакомунсервіс» цього року активно поширює свою діяльність на села громади. До підприємства все більше звертаються старости сіл і отримують на свої запити відповідальне виконання роботи. Мені завжди приємно чути від людей слова вдячності на адресу молодого директора «Кодимакомунсервісу» Анатолія Ревенка – я не помилився у виборі керівника.

ПЕРШОЧЕРГОВЕ: ГОЛОВНІ ПРОБЛЕМИ ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРІШЕНІ


Впевнений, кодимчани вже оцінили якісні зміни: для початку, ми досягли безперебійного водопостачання. Окрім тих випадків, коли трапляються прориви водомережі чи коли відключали надовго світло. Тоді, ми пам’ятаємо, ворожі обстріли пошкодили об’єкти критичної інфраструктури Одеської області. Ми здійснили санітарну обробку водонапірних башт і їх ремонт. Продумані дії дали можливість зробити це за відносно невеликі кошти, хоча роботи там було дуже багато.

 

Фото без опису

Я був вражений, коли на початку каденції, перевіряючи стан веж, піднявся нагору і чого тільки не побачив у резервуарах: сміття, мотлох, мертві птах Очевидно, що попередники – керівництво міськради і комунального підприємства – абсолютно не цікавилися станом веж і мережі. Звичайно, таке ставлення не прийнятне, тому моїй команді довелося добре попрацювати, щоб виправити ганебну ситуацію.

РОБОТИ З ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Для функціонування водопровідно-каналізаційного господарства з бюджету протягом року було направлено 1956,50 тисячі гривень. Завдяки цьому ми змогли оновити системи водогону в Баштанкові, Лабушному, Петрівці; встановити лічильники на водонапірні вежі та комплектуючі до них; придбати дизельне пальне для безперебійного функціонування генераторів на водонапірних станціях, шаф керування та двигунів до насосів; проводити поточні ремонти водовідведення. Водяні насоси для водонапірних веж та свердловин, двигуни, генератори, сміттєві контейнери, висоторіз, мотокоси, бензопили, віброплити – це далеко не повний перелік отриманих комунальниками засобів для роботи.

Окремо хочу сказати про вирішення давньої проблеми з водопостачанням мешканців села Федорівка. Міська рада спільно зі старостою Русланом Хілобоком та Церквою Ісуса Христа Святих останніх днів, реалізували важливий проект і забезпечили водопостачанням близько 160-ти мешканців села.

 

Фото без опису
Кодимчани пам’ятають, що ще в 2020 році мешканці мікрорайонів «Озеро» і «Аеродром» не мали водогону. Там були криниці, а також привозна вода. Потім настав час, коли вода пішла з колодязів. Ми тривалий час забезпечували її підвезення для мешканців тих вулиць. Фронт роботи для мене був очевидним: людям потрібен водогін. І ми зробили його на 19 вулицях.

СТВОРЕНО «З НУЛЯ» МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНУ БАЗУ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ КОМУНАЛЬНИКІВ

Пізніше на 7 вулицях були відремонтовані дороги. Близько однієї тисячі тонн щебеню лягло на ці вулиці. Для грандіозної роботи були задіяні як транспорт комунального господарства, так і наймана техніка, матеріальні і трудові ресурси – і все це з мінімальними фінансовими витратами з бюджету.

Сьогодні Кодимщина може пишатися технічним парком «Кодимакомунсервісу», який вже має потужну техніку: самоскиди КамАЗ, автокран, екскаватор, піскорозкидач Volvo, який взимку вже відмінно спрацював на очищенні вулиць від снігу, а на літній період переобладнується у самоскид та продовжує працювати на громаду.

 

Фото без опису
«КОДИМАКОМУНСЕРВІС»

Нарешті комунальне підприємство отримало й власну територію, разом з адмінбудівлями та майстернями, яку вже приведено до ладу. Я вдячний за розуміння і підтримку депутатам, які ухвалили відповідне рішення.
Фото без опису
Ми відродили (чи скоріше створили з нуля) «Кодимакомунсервіс», який нині можна назвати ефективним підприємством, але вся його діяльність – це ще не кінцевий результат. За задумом, воно працюватиме ще потужніше, розширить свою діяльність і географічно, і за напрямками роботи.
Фото без описуФото без опису
Штат комунальників розширено до 64 працівників, оскільки підприємство надає все більше послуг. Але я переконаний, що для повного охоплення якісними послугами усіх населених пунктів громади чисельність працівників має зрости до 100 осіб, а технічний парк треба і надалі розширювати.

Адже благоустрій, озеленення, водопостачання та водовідведення, ремонтні роботи, утримання житлового фонду, вивезення сміття, встановлення контейнерів, боротьба з хаотичними сміттєзвалищами, стан доріг і їх безпека у зимовий час – все це на відповідальності «Кодимакомунсервісу». Нині це не тільки забезпечення роботи водогонів та прибирання центральної вулиці в місті, як було колись.

Фото без опису

Коли після Перемоги повернуться додому наші захисники, їх тут чекатиме не розруха, а затишок, комфорт, благоустрій. Ми повинні це забезпечити своїми діями.

Інвентаризація землі збільшила надходження до бюджету
«У бюджеті немає коштів». Я чув це з самого початку моєї каденції. І знав одну з причин. Тому раціональним рішенням стало проведення повної інвентаризації земель.

Які переваги ми отримали при цьому?

· Створили повноцінну базу даних про всі земельні ділянки в межах населених пунктів

· Влада отримала можливість організації постійного контролю за використанням земель

· Виявлено майже всіх землекористувачів, власників землі зі встановленням меж їх ділянок

· Виявлено земельні ділянки, що не використовуються або використовуються нераціонально, не за цільовим призначенням

У результаті значно збільшилося надходження у бюджет громади за використання земельних угідь. Хочу відзначити велику роль у цьому роботи відділу з питань регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища і, зокрема, його керівника Наталі Іванівни Гоцул. Інвентаризація, проведена цим структурним підрозділом самостійно, без залучення підрядних організацій, дозволила нам зекономити близько мільйона гривень.

ТУРБОТА ПРО ДІТЕЙ – ЧЕРЕЗ МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

Фото без опису

Свого часу я, як депутат обласної ради, завдяки квоті зміг залучити кошти у громаду. Цей проєкт розпочався ще при районній раді. З державного та обласного бюджетів було виділено 5,5 млн грн на реконструкцію шкільного майданчика під стадіон біля Кодимського ліцею №1.

Фото без опису

Навіть зараз, коли у країні йде війна, ми не повинні забувати про дітей. Сьогодні міська рада продовжує роботу з модернізації системи опалення, розпочали яку ми ще в 2021 році. Тоді за рахунок спонсорських коштів (600 тисяч гривень) у 4 закладах освіти було замінено котли: в Олексіївці, Пиріжній, Баштанкові та Петрівці. З бюджету були виділені кошти на проведення робіт з заміни котлів та на придбання насосів.

Було завершено також ремонтні роботи та відкрито дошкільне відділення в Загнітківському ліцеї, відремонтовано туалетні кімнати в освітніх закладах Писарівки, Петрівки та Загніткова.

У ДЮСШ коштом міського бюджету відкрито 2 нові секції: з тхеквондо та футзалу, про які сьогодні вже можна сказати, що вони користуються популярністю серед дітей і принесли Кодимщині неабиякі спортивні здобутки та перемоги – навіть міжнародного рівня.

Того ж року міською радою було придбано шкільний автобус; оснащено опорні заклади засобами навчання, в т.ч. кабінетами фізики і математики, комплектами двомісних парт зі стільцями та стінок, смарт-телевізорами, системними блоками; кольоровим принтером, 3D принтером тощо. Майже всі заклади було підключено до Інтернет-мережі (це завдання на стадії завершення).

Фото без опису

2022 року ми придбали ще один шкільний автобус.

В ОСВІТНІХ ЗАКЛАДАХ ГРОМАДИ

На жаль, російська агресія поставила перед нами ще одне завдання – ми повинні подбати про безпеку дітей, наявність бомбосховищ. 227,3 тисяч грн було направлено з бюджету на облаштування укриттів у закладах загальної освіти та ще 226,7 тисяч – в дошкільних закладах.

Фото без опису
Укриття для дітей у Грабові


Для комунальних закладів «ДНЗ «Теремок», ліцеїв Кодими (№2), Загніткова, Шершенців та Писарівки, Будеївської гімназії і ДЮСШ міська рада придбала генератори.

Коштом бюджету було проведено ремонт пральні в ДНЗ «Сонечко» та спортзали в Лисогірській гімназії.

У відповідь за звернення військовослужбовців ми також облаштували 4 вуличні ігрові дитячі майданчики.

У рамках освітньої реформи та її вимог міською радою у 2023 році були виділені кошти для облаштування харчоблоків у Грабівському ліцеї – 350 тисяч, Загнітківському – 200 тисяч та Кодимському (№1) – 200 тисяч. Ще 250 тисяч ми направили на заміну посуду в закладах освіти.

Комп’ютерну техніку міська рада того року закупила для Писарівського ліцею та Будеївської гімназії.

Модернізацію системи опалення – задля збільшення ефективності та економії – у 2022-2023 роках було проведено в Шершенецькому ліцеї, на що депутати виділили 968,42 тис. грн.

У 2023 році ми продовжили роботу з модернізації опалення: придбали та встановили котли в ДНЗ «Теремок», «Сонечко» та «Гвоздика», Писарівському ліцеї, Будеївській та Лабушненській гімназіях.

Знову ж таки, на придбання нового шкільного автобуса (на умовах співфінансування) з місцевого бюджету було виділено 1050,0 тис. грн.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Відділом з питань соціального захисту населення охорони здоров’я  по програмі «Соціальний захист населення Кодимської міської територіальної громади» було затверджено використано 1954,376 тис.грн. для надання різних видів допомог  соціально незахищених верствам населення, а саме : на лікування важкохворих, підтримка осіб з інвалідністю внаслідок війни, підтримка сімей загиблих, підтримка громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи, підтримка важкохворих дітей та інших пільгових категорій.

За надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам  похилого віку, особам з інвалідністю, хворим , які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги використано 1237,620 тис. грн..

По програмі відшкодування витрат за надані пільги на послуги зв'язку, компенсації за пільгове перевезення окремих категорій громадян   залізничним транспортом та автомобільним транспортом загального користування у Кодимській міській територіальній громаді використано 891,205 тис.грн.

Відділ з питань соціального захисту населення охорони здоров’я  в рамках проекту Проєкту «Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації ВПО», який реалізується Благодійною організацією «Благодійний Фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез»  за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців» у  2023 році отримали техніку та канцелярське приладдя на суму 328,640 тис. грн.. В рамках цього ж проекту було розроблено Соціальний паспорт громади, який уже був презентований та розміщений на офіційному сайті міської ради.



СПІЛЬНО З МІСЬКОЮ РАДОЮ КОДИМСЬКА ЛІКАРНЯ ВТІЛЮЄ В ЖИТТЯ НОВІ ПРОЄКТИ

Говорячи про соціальну сферу, не можу не згадати й медичну галузь, зокрема Кодимську лікарню, якій останнім часом було приділено чимало уваги та фінансової підтримки. За минулий рік в цілому на утримання закладу було спрямовано 12017,784 тисячі гривень.

Зроблено для Кодимського лікувального закладу багато. Основним здобуттям року, що минув, є збереження самостійності комунального некомерційного підприємства і наданням йому статусу закладу загальної медицини. Для досягнення такого результату плідно попрацювала міська рада та, зокрема, депутати міськради Оксана Рокунець-Сорочан і Микола Сорочан, керівник КНП «Кодимська лікарня» Лариса Волошина.

Отже, про які досягнення 2023 року ми можемо сьогодні говорити з гордістю? Все отримане за рік обладнання встановлене, функціонує або готове (за потреби) до використання. В цьому ми пересвідчились 25 грудня під час візиту до закладу, пройшовши разом із Ларисою Волошиною територією і кабінетами підприємства.

Враховуючи вимоги воєнного часу у лікарні обладнано укриття.

Ми пам’ятаємо, як минулорічний блекаут практично загальмував роботу усіх галузей громади. Тепер медзаклад має (за сприяння ЮНІСЕФ) два потужних генератори, які за лічені хвилини подадуть електроенергію і світло у всі приміщення. Ми, міськрада, взяли на себе фінансування виготовлення належної документації для встановлення нових генераторів.

Фото без опису

Виконуючи вимоги Національної служби здоров'я України (НСЗУ), закуплено 18 кондиціонерів.

Зроблено капітальний ремонт у окремому блоці лікарняного приміщення для встановлення сучасного гінекологічного обладнання. Зазначимо при цьому, що аналогів такому оснащенню кабінету для жіночого здоров’я у районі немає.

Фото без опису
Мінілабораторія від міжнародних доброчинців

Фото без описуФото без опису
КОДИМСЬКІЙ ЛІКАРНІ Є ЧИМ ПИШАТИСЯ

Подбали ми у 2023 році й про кібербезпеку, оновлення ліній електропередач, каналізаційної системи, заміну насосів тощо.

Працюємо і над втіленням у життя грандіозних проєктів: встановлення сонячних батарей (для цього була очищена від сміття значна територія) і відкриття реабілітаційного відділення на території лікарні.

Нарешті для безпечного транспортування хворих зроблена й доріжка (ці роботи були виконані після мого чергового візиту до лікарні).

Міська рада разом з депутатами подбали й про харчування хворих, придбання медикаментів тощо.

Громада зберегла мережу закладів сімейної медицини (ПМСД), піклується про соціально незахищені верстви населення

На утримання КП «Кодимський центр первинної медико-санітарної допомоги» міська рада минулого року спрямувала 5503,670 тис. грн. Частина коштів пішла на встановлення вікон, котла, проектно-кошторисну документацію амбулаторії загальної практики сімейної медицини в Загніткові, придбання твердопаливного котла для амбулаторії Лабушного, на медикаменти та комунальні послуги.

Громадськість знає, що заробітну плату працівникам первинної ланки медицини виплачує держава. Та мало кому відомо, що в деяких селах нашої громади нема такої кількості мешканців, тобто пацієнтів з укладеними деклараціями, яка відповідала б критеріям НСЗУ. Але я переконаний: скільки б там людей не проживало, вони мають право на медичне обслуговування! Тому ми зберегли заклади і в таких селах медики отримують платню з міського бюджету. За минулий рік на оплату праці ФАПів ми виділили 2237,876 тис. грн.

Додаткове, таке, якого не мають інші громади району, навантаження на бюджет ми беремо на себе, аби допомогти відділенню стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання (в Крутих). Це ще 2729,377 тис. грн.

На утримання відділення соціальної допомоги вдома депутати спрямували 3194,574 грн. Ця установа обслуговує 1120 мешканців громади, представників вразливих категорій, надає послуги високого рівня завдяки сумлінній праці працівників та, зокрема, директорки Людмили Петрівни Сімашкевич.

На утримання Центру надання соціальних послуг було виділено 8128,670 тис. грн.

Зберігаємо заклади культури, не допускаємо руйнації
Попри складності сьогодення, ми зберігаємо мережу закладів культури. Протягом 2023 року значно покращилося матеріально-технічне забезпечення галузі завдяки додатково виділеним коштам – 3399,270 тис. грн. Ми профінансували капітальні ремонтні роботи в Загнітківському будинку культури, уклали тротуарну плитку біля ЦБК для подальшого облаштування майданчика для відпочинку дітей, придбали та встановили котел для адмінприміщення № 2, музичні інструменти, звукопідсилювальну та світлову апаратуру, оргтехніку, книги. Триває виготовлення огорожі біля ЦБК.

Міська рада також виділила кошти на поточний ремонт приміщення Терцентру та архіву, сцени ЦБК, лівого крила Кодимського ЦБК, відмостків у Пиріжнянському ЦБК, фасаду Лабушненського закладу, придбання насосів, виготовлення кошторисної документації на ремонт Івашківського СБК та ремонт вбиральні ЦБК. Нам потрібно зберегти те, що маємо, не допустити руйнації, в тому числі в галузі культури.

СПІЛЬНЕ ЛИХО ЗГУРТУВАЛО ВЛАДУ ТА МЕШКАНЦІВ КОДИМЩИНИ

Коли 24 лютого 2022 року росія напала на Україну, у цей найперший день війни обстріли ворожими снарядами накрили військову частину тут, поруч з нами, у Подільську. Загинув 21 військовослужбовець.

Вже наступного дня при Кодимській міській раді була створена Рада оборони, до складу якої увійшли представники територіальної оборони, поліції, РТЦК та СП, рятувальники, керівники медичної, освітянської, культурної, медичної галузей. Ми досі перебуваємо на зв’язку 24/7 для негайного прийняття рішень. Завдань було чимало:

потрібно було посилити кожну силову структуру, зміцнити їх матеріально-технічну базу; разом ми створювали численні блокпости, рили окопи, укріплювалися іншими інженерними спорудами (давали транспорт, паливо-мастильні матеріали, запчастини, механізми, навіть комп’ютерну техніку та багато чого іншого). Ми прийняли програми допомоги цим структурам; ми це зробили і досі тримаємо руку на пульсі;
ми взялися і зробили майже усі укриття і сховища в усіх школах і дитячих садочках; звільнили підвали багатоповерхівок для захисту від можливих обстрілів цивільного населення;
ввели відповідно до вимог вищого керівництва комендантську годину, обмежили розважальні і масові заходи;
спільно з аграріями створили склади продовольчих запасів;
спільно з громадою Кодимщини вийшли на вулиці, звернулися до країн НАТО, послів і дипломатів усіх держав закрити небо над Україною; зібрали більше 8 тисяч підписів;
долучилися до збору коштів у фонд «Оборона Одещини»;
проводили благодійні концерти, ярмарки, віддавали частку заробітної плати для потреб Збройних сил України (це – усі школи, заклади культури, медики, старостинські округи…);
створили Центр плетіння маскувальних сіток, який працює на постійній основі та Центри збору/розподілу гуманітарної допомоги; закуповували для бійців тепловізори, біноклі, спорядження; ліки; предмети особистої гігієни; і з кожним днем нарощували темпи цієї допомоги.

Фото без описуФото без опису

На жаль, війна у значній мірі визначає пріоритети роботи міської ради. Але, керуючись запитами часу, ми, я вважаю, успішно спрацювали на їх задоволення. Разом з аграріями міська рада створила склади продовольчих запасів, актуальні центри: плетіння маскувальних сіток та збору гуманітарної допомоги…

Прикладом єдності громади стала допомога постраждалому від війни населенню міст. Тоді у Бучу поїхала 30-тонна фура з продуктами, а у Миколаїв, окрім харчів, великі запаси води, з якою був дефіцит у місті, посуд, побутову техніку, ковдри і подушки, постільну білизну, дитячий одяг, ліки, предмети гігієни. Допомогли ми й мешканцям Херсону після підриву Каховської ГЕС.
Фото без описуФото без опису
Наші люди допомагали самостійно чи об’єднувалися і створювали вдома мінівиробництва та мініпекарня, виготовляли консерви, пекли, солили, варили, заморожували продукти, виготовляли скоби, окопні свічки, буржуйки…

Сільське господарство завжди було у авангарді різного роду допомоги, а у воєнний час аграрії очолили її фінансово і технічно. Будівельні матеріали, арматура, розгрузки, запчастини, генератори, лісоматеріали, паливно-мастильні матеріали, продрезерв громади, тепловізори, планшети, лазерні указки, ліхтарі – далеко не повний перелік їх допомоги. Завдяки аграріям і приватному бізнесу на передову поїхали численні «Ниви», «УАЗи», «Камази», позашляховики. Це 40 одиниць техніки.

Фото без описуФото без описуФото без опису

У 2023 році, завдяки неймовірній згуртованості Кодимської громади, спільно з міською радою, підприємствами, установами, організаціями на підтримку військових формувань зібрано коштів, матеріалів та обладнання на суму понад 7 мільйонів 400 тисяч гривень.

ДОПОМОГА ЗСУ ТА ПОСТРАЖДАЛИМ ВІД ВІЙНИ

Допомагали Збройним силам України й коштом місцевого бюджету. Близько 8, 5 млн. грн. було надано допомоги Національній поліції України, прикордонникам, Державній службі з надзвичайних ситуацій, територіальній обороні. Це, перш за все, технічне оснащення; дрони; кошти, які надійшли з державного бюджету у вигляді субвенцій; паливно-мастильні матеріали; автомобіль для однієї із цих структур; і, звісно, усі необхідні роботи по облаштуванню пунктів дислокації та блокпостів.

Маю сказати, що далеко не про все розповів – багато справ робиться без розголошення, тому насправді сума значно більша.

Підтримали ми й ініціативу Президента України про створення Пунктів Незламності. Їх було обладнано 3: міська рада, Будинок культури і КП «Кодимакомунсервіс». Ще 2 облаштували поліція і рятувальники.
Фото без опису

Ми – громада, дружня до переселенців
А найбільше підтримки з перших днів повномасштабного вторгнення рф потребували, звісно, переселенці. І руку допомоги простягли як пересічні мешканці громади, так і місцева влада. Далеко не скрізь змогли у такі стислі строки і так добре облаштувати місця проживання для внутрішньо переміщених осіб. Два Центри для переселенців було створено на Кодимщині: в селах Серби на 80 людей та в Сергіївці – на 50.

Фото без опису

Фото без опису

До того ж, у Кодимській дитячо-юнацькій спортивній школі здійснили ще один проект для внутрішньо переміщених – зробили ремонт душових кабінок, подбали про пральні машини, бойлери, сушарки.

ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

У цих гуманістичних ініціативах ми отримали потужну підтримку від міжнародних партнерів, місцевого бізнесу та небайдужих мешканців краю. Наприклад, у Сербівському центрі Церква Святих Останніх Днів Ісуса Христа забезпечила переселенців меблями, побутовою технікою, посудом тощо – усім необхідним для життя. Окрема подяка за це Руслану Хілобоку. Долучився до справи також директор СТОВ «Лан» Анатолій Хортюк, який, зокрема, подбав про заміну вікон та лінолеуму. В Сергіївці нам допомагали міжнародні донори, а також місцеві аграрії. Це була величезна і копітка робота, яку міська рада, аграрії, вчителі, всі небайдужі люди робили дружно і натхненно.

З облаштуванням центрів проживання внутрішньо переміщених осіб у Сербах та Сергіївці допомогли нам і міжнародні організації. Моніторингові місії, до речі, неодноразово повідомляли, що їх кошти витрачені за призначенням і приносять користь людям. Вітчизняна громадська організація «Десяте Квітня», діяльність якої зосереджена на допомозі внутрішньо переміщеним особам, біженцям, людям без громадянства, і з якою ми активно співпрацюємо, визначила Сербівський центр одним з кращих в Україні.
Фото без описуФото без опису

 

ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЛІТИКА В ДІЇ – ВСУПЕРЕЧ ВІЙНІ
Втілення в життя кожного проекту потребує коштів. Йдучи на вибори, я мав твердий намір привести на Кодимщину потужних інвесторів, в тому числі зарубіжних. Пандемія і війна перешкодили втілити цей намір у тому вигляді, як я бачив це тоді. І все-таки нам вдалося залучити інвесторів, але ми зробили це іншим шляхом!

Ми беремо участь в найрізноманітніших проектах, виграємо гранти, залучаємо інвестиції від міжнародних та вітчизняних донорів до розв'язання проблем у соціальній сфері. Нашу громаду вже знають, нам довіряють, з нами хочуть співпрацювати. І це не тільки приємно усвідомлювати, це ще й приносить неабияку користь громаді.
Фото без опису

За ініціативи у цьому напрямку я висловлюю вдячність моїй заступниці з гуманітарних та соціальних питань Антоніні Москалюк. Саме вона є кураторкою багатьох проектів, які сьогодні втілюються в життя на Кодимщині.
Фото без опису
Одним з партнерів громади став міжнародний фонд «Відродження», завдяки якому вже скоро буде втілено ідею встановлення теплового насосу, сонячних вакуумних колекторів та мережевої сонячної електростанції на базі Кодимської лікарні. Завдяки фонду та підтримці Швеції Кодимщина отримає на реалізацію задуму 3,31 млн грн.

Громада також успішно пройшла конкурсний відбір ГО «Екоклуб» і завдяки цій громадській організації сонячні електростанції будуть встановлені також в КП «Кодимакомунсервіс».

Від проекту GIZ «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України» (Німеччина) Кодимська громада отримала генератори, засоби гігієни, комп’ютерне обладнання, постільні набори та товари для житла, реабілітаційне обладнання для лікарні, сучасний операційний стіл для лікарні – на суму близько 4 мільйонів. Крім того, сучасне обладнання отримав ЦНАП – на 2 мільйони гривень.

Значну підтримку – майже на 5 мільйонів – громада отримала також завдяки проєкту USAID «ГОВЕРЛА» (США).

Нам надали вагому підтримку різні країни світу: Німеччина, Франція, США. До прикладу, завдяки лише одному проекту «ГОВЕРЛА» громада отримала бензинові генератори, мініекскаватор-навантажувач (тільки його вартість сягає близько трьох мільйонів), комплекти спецодягу для рятувальників, бензоріз, мотопилки, вогнегасники, мотопомпи, ноутбуки тощо – на суму понад 4 з половиною мільйони гривень. Це тільки один проект. Зауважте, що ці кошти ми вже не витрачали з бюджету – витрати взяли на себе міжнародні партнери.

Крім того, тисячі продуктових наборів для забезпечення харчування постраждалих від війни, гігієнічні набори, зарядні станції, реабілітаційне та медичне обладнання, комп’ютерна техніка, постільна білизна, побутові товари для житла, меблі, сантехніка – потужна допомога надійшла від різних благодійних організацій та установ, таких як ГО «Десяте Квітня», ЮНІСЕФ, філії організації «Міжнародна солідарність», Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, ВПІНО «Філія AKTЕД (АСТЕD)» (Франція).

Багато чого в громаді зроблено саме завдяки участі міської ради в подібних проєктах. Що це означає для бюджету? Понад 20 мільйонів з нього не було витрачено, а значить, багато що буде зроблено в громаді завдяки цим коштам. Ось і маємо залучення інвесторів міжнародного рівня.

Важливим напрямом економічних реформ в Україні є також створення зручного середовища для бізнесу. Я повністю підтримую таку політику, допомагаю і буду допомагати його розвитку. Адже малий та середній бізнес є сьогодні дієвим засобом розв’язання важливих соціально-економічних проблем. За ними – майбутнє громади і України. Я наполягаю на тому, щоб влада в жодному разі не чинила перешкод бізнесу: мінімум перевірок чи моніторингів.

Партнерські стосунки і справедливі, рівні для всіх, правила гри; рівність перед законом; підтримка інвестиційного клімату – ось моя вимога у взаємодії з приватним бізнесом.

За кожним досягненням – наполеглива праця людей
Попри війну, громада має жити далі і, в міру можливостей, розвиватися.

У нас працюють усі ланки для задоволення суспільних потреб населення: торгівля, медицина, аптеки, транспорт, освітні і культурні заклади, ЦНАП, соціальні служби, благоустрій…

Ми з мінусового бюджету вийшли у значний плюс. За професійну роботу на фінансовому напрямку щиро вдячний моєму заступнику – начальнику фінансового управління Руслану Миколайовичу Онуфрієнку. Наш бюджет дозволяє сьогодні у повній мірі утримувати школи, дитячі садки, ФАПи; допомагати медичній сфері; ми зуміли зберегти заклади культури майже у всіх селах, наше житлово-комунальне господарство розвивається, і роботи з благоустрою тривають та набирають обертів.

За усім, про що я сказав, – цілодобова, важка, кропітка робота влади і громади, аграріїв і бізнесу, доброчинців і волонтерів. Ми разом з вами вчилися сприймати нову реальність, працювати у нових умовах, жити під звуки сирени, оперативно реагувати, швидко приймати рішення, допомагати один одному і гуртуватися; відрізняти фейки і дезінформацію від достовірних новин. Ми побачили у часи війни хто нам друг, а хто ворог. Набагато яснішими стали багато речей.

На жаль, нам довелося ховати загиблих героїв. До цього не можна звикнути. Перед кожним схиляюся особисто – за героїзм, наш спокій, за любов до України. Схиляюся перед матерями, які втратили своїх синів; перед жінками, дітьми – хто втратив свої рідних. Молюся за життя тих воїнів, які зараз збройно боронять Україну! І разом славимо Збройні сили України і мужній український народ!

Фото без опису

Я хочу сердечно подякувати депутатам всіх рівнів, членам виконавчого комітету, посадовцям, аграріям, приватним підприємцям, волонтерам, у яких постійно кипить робота, працівникам усіх галузей – соціальній сфері, медикам, освітянам, культпрацівникам; дітям, молоді, які показували приклад нам усім, як потрібно любити Батьківщину; старостинським округам, військовим формуванням, кожному мешканцю Кодимщини. Дякую за те, що ми усіма нашими діями показали перед загрозою ворога: ми єдні, ми громада! Спасибі за підтримку моїх справ, за спільні прийняті рішення і дії на користь мешканців громади.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних