Фільм українського режисера Сергія Лисенка «Крим SOS» - про захист прав людини у період збройного конфлікту

Дата: 19.01.2024 08:08
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

18 січня 2024 року напередодні Дня Автономної Республіки та Дня Соборності України на базі Подільського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області відбувся перегляд фільму з колекції Мережі DOCU/CLUB медіапросвіти з прав людини Docudays UA українського режисера Сергія Лисенка «Крим SOS».

Мета заходу: ознайомити присутніх з діяльністю правозахисних організацій щодо особливостей захисту прав людини у період збройного конфлікту.

Під час перегляду присутні дізналися про роботу українських активістів Таміла Ташева, Севгіля Мусаєва та Аліма Алієва, які у перший день російської окупації півострова, створили сторінку Крим SOS у Facebook, щоб надавати оперативну та перевірену інформацію про ситуацію в Криму. Сьогодні Крим SOS надає екстрену гуманітарну, правову, психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, бореться за повернення Криму в Україну.

Після перегляду фільму відбулося обговорення таких понять як «права людини»; «невідчужувані права людини», «біженці», «внутрішньо переміщені особи», збройний конфлікт, які завдання, функцій правозахисних організацій під час збройних конфліктів, а також важливість захисту прав людини у мирний час та в період збройних конфліктів.

Наприкінці заходу учасники висловили емоції, які вони відчувають після перегляду фільму, а також обговорили ряд важливих питань, які стосуються взаємозв’язку загальнолюдських цінностей із правами людини.

 

На жаль, сьогодні кількість внутрішньо переміщених осіб збільшується. Українці, які ще вчора мали звичне для них життя: затишне житло, сім’ю, улюблену справу, мрії та плани на майбутнє, через війну залишилися без своїх домівок і були змушені покинути свій рідний край в пошуках прихистку та спокою… На Кодимщині проживають люди, які приїхали з регіонів, де нині тривають активні бойові дії. Хтось поселився у друзів чи рідних, інших прихистили жителі Кодимського краю, які добре розуміють, що чужої біди не буває. На території нашої громади облаштовані центри для проживання внутрішньо переміщених осіб. Коли людина проживає у новому місці, де не має звичних для неї соціальних зв’язків, відчуває самотність, яку важко пережити, навіть у мирному житті. Жителі приймаючих громад мають із розумінням ставитися до вимушених переселенців, проявляючи людяність в нинішніх важких реаліях. І наше завдання – допомогти цим людям. Тоді постраждалі від війни співвітчизники поступово адаптуються до нового життя, і вже нове оточення їх підсилить і дасть наснаги жити далі.

філії Центру пробації в Одеській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних