Чорнобиль. Територія неспокою

Дата: 26.04.2024 10:20
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

26 квітня 2024 року виповнюється 38 років з моменту найглобальнішої катастрофи XX століття - вибуху ядерного реактора на Чорнобильській АЕС.

Цього дня у місті Кодима чорнобильці звично приходять до пам’ятного знаку ліквідаторам наслідків аварії, щоб разом згадати ті часи, й тих, кого вже немає серед них. Вшановують подвиг героїв тих часів й представники влади і громадськості, школярі.

- Війна – не привід забувати, а навпаки – ще більше вшановувати українців, які у різні часи були героями. Тодішня страшна екологічна катастрофа, спричинена недолугим радянським керівництвом, не мала залізної зброї – вона була надзвичайно підступнішою, бо невидимою. Набагато пізніше, лише тоді, коли стали відкритими таємниці аварії, ми у повній мірі осягнули подвиг, що ви зробили! Це забрало багато життєвих сил, підірвало здоров’я, але не зламало ваш дух. Маючи за приклад героїчні вчинки численних поколінь, ми переконані, що українці вийдуть переможцями із будь-якої війни – чи у захисному скафандрі чи з металевою зброєю. Ми надзвичайно вдячні вам за звитяжність у захисті України від вбивчого атому. Передаю щиру подяку від міського голови Сергія Лупашка. Сердечно бажаємо вам міцного здоров’я, витривалості і твердої віри в нашу перемогу. Саме ви надихаєте нас робити все можливе для цього та єднатися перед спільною бідою! Слава Україні!

- Минуло 38 років з тієї трагедії. Та сьогодні, навіть із заплющеними очима, ми можемо пройти тими шляхами. Навіки у нашій пам’яті звучать слова: Чорнобильська зона, Прип’ять, зона відчуження… Досі наші сни наповнені спогадами, переживаннями, страшними картинами, що ми бачили, - звернувся до присутніх голова громадської організації «Союз Чорнобиль України» Іван Кучеренко і назвав імена тих, хто перший пішов у саме атомне пекло, тих, хто віддав своє життя заради екологічної безпеки держави.

- Люди, у своєму бажанні панувати, намагаються підкорити сили природи, забуваючи про свою недосконалість; не замислюючись про те, що досконале вже створено до нас. І ось ця Божественна гармонія постійно порушується злом, яке немає дна. У погоні за шаленими гігаватами, тераватами, найбільшими показниками, забули про обережність і вищість надприродного. Жертвами цієї зверхності стали прості люди, які загинули і підірвали здоров’я, - сказав у своєму слові до присутніх отець Нестор, ієромонах, настоятель Архангело-Михайлівської парафії православної церкви України.

Вклонилися і подякували чорнобильцям голова ветеранської організації Іван Тростянецький та учениця Варвара.

На завершення разом у хвилині мовчання схилили голови, у сумних спогадах згадали жертви Чорнобильської катастрофи, і поклали квіти до підніжжя пам’ятника ліквідаторам наслідків аварії на електростанції.

Згадаємо, що вже у наш час український Чорнобиль знову став об’єктом підвищеної небезпеки. Під час російського вторгнення в Україну у 2022 році промисловий майданчик Чорнобильської АЕС вже в перший день агресії — 24 лютого — було окуповано російськими військами.

31 березня російські війська, які отримали відсіч на підступах до Києва та не змогли за місяць захопити українську столицю, покинули промисловий майданчик станції. 2 квітня персонал ЧАЕС урочисто підняв прапор України біля адміністративно-побутового корпусу ЧАЕС.

Офіційною датою деокупації ЧАЕС вважається 3 квітня 2022, коли командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України заявило про взяття під контроль ділянки державного кордону України з Республікою Білорусь.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних